Een dagje Chinchón, middeleeuws dorp van 'anijs, plaza en mesón'!

‘Chinchón’? Het lijkt wel Chinees. Toch is het de naam van een heus Spaans dorp, naar de lokale anijslikeur die het zo populair maakte. En dat niet alleen!
 
Net als Segovia is het een geliefd weekendoord voor de inwoners van Madrid, op nog geen 50 kilometer afstand.

De historische Plaza Mayor

Chinchón, Plaza Mayor, Comunidad Madrid

Het bekendste plaatje van Chinchón is haar geroemde Plaza Mayor.  Dit uitzonderlijke plein maakte dat het dorp een filmscenario werd met o.a. John Wayne, Rita Hayworth, Orson Welles, Claudia Cardinale, Pedro Almodóvar en Luis Figo. ‘Een groot amfitheater’, klonk de beschrijving van journalist-schrijver Gaspar Gómez de la Serna (1918-1974). Ze vormt de kern van het dorpsleven, met terrasjes, restaurantjes, artisanale bakkerijen, likeurwinkels en keramiekwinkels. Tijdens het weekend kun je er ook de befaamde lange strengen look kopen aan marktstalletjes. 

Omarmd door een heuvel

Markstalletje met look aan de rand van de Plaza Mayor

De Plaza trekt heel wat nieuwsgierigen. Ze heeft een onregelmatige vorm: niet rechthoekig, niet perfect rond, maar o zo charmant en middeleeuws in oorsprong! Het is een soort veelhoek in een licht hellend dal, van waar de aangrenzende straatjes elk op hun eigen manier naar de omliggende huizen erboven kronkelen. 

Vanwaar de naam 'Chinchón'? 

Chinchón gezien vanaf de hoger gelegen kerk

Historici en linguïsten hebben verschillende hypotheses, en een ervan luidt dat ‘Chinchón’ van het Latijnse ‘circus´ stamt, ‘cirkel’ dus, naar de heuvel die het dorp omringt in de vorm van een hoefijzer. Daarom ook kun je Chinchón met haar oranje dakpannen en wirwar van steegjes rondom de Plaza zo mooi vanuit de hoogte bewonderen!

Muggenplaag in de Middeleeuwen

De huidige vorm en locatie van de Plaza Mayor stammen uit de Middeleeuwen. In 1498 moesten de inwoners van Chinchón noodgedwongen verhuizen naar de top van de heuvel, om een muggenplaag te ontvluchten die ziektes verspreidde. Het vee werd toen gewoon rondom de huizen gehouden, en de Plaza Mayor ontstond zo als open ruimte voor de dieren. Op die manier konden de boeren gewoon vanaf hun balkon een oogje in het zeil houden. 
Zelfs het huidige stadhuis was oorspronkelijk het huis van een veehouder, later opgekocht als vergaderzaal om de problemen van het dorp te bespreken.

Het balkon als eeuwenoude tribune

Chinchón, Plaza Mayor

De eerste huizen met balkonnetjes dateren uit de 15de eeuw, en in de 17de eeuw raakte de Plaza Mayor volledig ingesloten door het dorp. Ze biedt een uniek plaatje, met haar zuilengangen en doorlopende houten balkons waarop je zelfs kunt dineren! 
 
Al eeuwen zijn die 234 balkonnetjes een geprivilegieerde tribune tijdens dorpsevenementen. De Plaza was immers steeds het scenario van ceremonies als koninklijke feesten, bekendmakingen, theatervoorstellingen, executies, stierengevechten en religieuze, politieke of militaire plechtigheden. 
 
Het eerste stierengevecht vond er al plaats in 1502, ter ere van Filips de Schone en zijn huwelijk met Johanna van Castilië, later bekend als ‘Juana la Loca’ of ‘Johanna de Waanzinnige’. Zij zou vooral 'gek' geweest zijn van liefde voor haar echtgenoot, met wie ze meteen na hun ontmoeting in Lier halsoverkop is getrouwd. 

Een ritje op de ezel

Chinchón, Plaza Mayor

Wie niet houdt van stierengevechten, hoeft niet bang te zijn. Op een doordeweekse zondag zie je op de Plaza rond het middaguur alleen een stoet ezeltjes waarop kinderen een ritje kunnen maken. Het doet misschien denken aan Mijas, een dorp in het zuiden van Spanje dat bekend is van de 'ezeltaxi's'.

‘Anís, Plaza y Mesón’ 

Chinchón, Meson de Duende

‘Anís, Plaza y Mesón’ (Anijs, Plein en Kroeg), dat is het motto van dit dorpje nabij Madrid. Chinchón telt maar 4.000 inwoners, maar in het weekend en tijdens de feesten wordt het dorp overspoeld door stedelingen, van vriendengroepen tot gezinnen en verliefde koppeltjes. De dorpsinwoners verwelkomen ze hartelijk en bieden hun beste producten aan.
 
TIP: Op een zonnige zaterdag of zondag raken de restaurants al snel volgeboekt, dus is het verstandig om vooraf te reserveren. Je kunt er bijvoorbeeld lekker eten in een typische asador of grillroom. Onderaan dit artikel vind je goede eetadresjes.

Hoe ziet een dagje Chinchón er verder uit?

Eerst de inspanning, dan het aperitief

Een dagje Chinchón is niet moeilijk te vullen. In de voormiddag kun je de klim doen naar het kasteel, el Castillo de la Condesa (het Kasteel van de Gravin) uit de 16de eeuw. Daarna kun je uitrusten met een aperitiefje in een van de vele taveernes of bars. Het aperitiefmoment is het meest levendige uur van de dag in dit dorp, want het lokt de lokale inwoners uit hun huizen. 

Schilder Goya en zijn band met Chinchón

Iglesia de Nuestra  Señora de la Asunción, Chinchón

Na de lunch kun je even omhoog naar de kerk Iglesia de la Asunción, die zo mooi boven de Plaza uittorent. Je hebt er niet alleen een fascinerend uitzicht op het pittoreske dorp, maar kunt binnenin ook een schilderij van de Heilige Maagd van niemand minder dan Francisco de Goya (1746-1828) bewonderen. Wat verderop in de straat, bij huisnummer 9, hangt een plakkaatje met het opschrift: “Hier woonden Fransisco de Goya en Lucientes toen ze zijn broer Camilo kwamen opzoeken, kapelaan van de Graaf en Gravin van Chinchón.”
 
Lees meer over de beroemde Spaanse schilder Goya in ons artikel over het Prado museum in Madrid.  

De 'wijngrotten'

Tegen de avond kun je dan de cuevas del vino bezoeken, vlak voor het avondmaal of de lunch. Voor Spanjaarden die geregeld Chinchón bezoeken is het bijna een vast ritueel om af te dalen naar de eeuwenoude wijnkelders, waar tientallen kruiken met wijn uit de regio bewaard liggen. 
 
Las Cuevas del Murciélago en las Cuevas del Mesón del Vino zijn twee klassiekers waar je tegen een kleine toegangsprijs bovendien kunt proeven van enkele rode of witte wijnen die in die vochtige omgeving gerijpt zijn. Als afsluiter kun je nippen aan de Chinchón anijslikeur!

Adresjes om iets te eten of drinken

Een typisch gerecht in Chinchón is churrasco, voor wie houdt van heerlijk sappig rundsvlees. Als dessert is hojaldre con nata u chocolate er een aanrader.

Churrasco, met sappig rundsvlees, een typisch gerecht van Chinchón Restaurante-Museo Mesón Cuevas del Vino
Met haar lange geschiedenis en authentieke interieur is dit gebouw beschermd als historisch-artistiek erfgoed van Madrid. (Calle Benito Hortelano 13)
Website: cuevasdelvino.com/ 
 
Mesón Quiñones Cuevas del Murciélago
Deze historische bodega was er al in 1706. Hier moet je zijn om te proeven van lokale gerechten als gegrild vlees, gestoofde bonen, groene asperges, artisjokken of looksoep. (Calle Quiñones 20)
Website: www.cuevasdelmurcielago.com/ 
 
Mesón El Duende (Calle Grande, 36). Dit restaurant met wijnkelders biedt in het weekend een traditioneel menu voor 18 euro. Website: www.mesonelduende.com/
 
Parador de Chinchón 
Zelfs als je niet logeert in dit historische viersterrenhotel maar in een vakantiewoning verblijft, loont een bezoekje de moeite. Het was vroeger een klooster en heeft bijvoorbeeld nog steeds een typische patio met fontein in het midden. Je kunt er gezellig en goed eten in El Bodegón (Generalisimo 1) of gewoon een koffie drinken aan de bar. 
 
Bezoek ook in de omgeving van Madrid: middeleeuws prachtdorp Pedraza.