Een bezoek aan het Prado museum in Madrid

Het Prado museum is met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar een van de belangrijkste en meest bezochte kunstmusea in de wereld. Een unieke ervaring die je niet mag overslaan bij een bezoek aan de Spaanse hoofdstad!
 
Madrid - El Prado Museum

Hoe kom je er? 

Het Prado museum is bijzonder centraal gelegen. Vanaf het Sol plein kun je er te voet naartoe langs de Plaza Cibeles (in de foto hieronder), bekend van o.a. de Real Madrid overwinningen die er aan de fontein gevierd worden.
Cibeles is ook het wandelvertrekpunt als je met de metro naar het Prado gaat: je stapt uit aan metro Banco de España (rode lijn L2) en ziet meteen Plaza Cibeles voor je.
Metro Atocha (blauwe lijn L1, treinstation) is ook een optie om naar het Prado te gaan.
 
Madrid - Plaza Cibeles - Palacio Cibeles stadhuis

Combineer je bezoek met nabijgelegen attracties! 

Vanaf Plaza Cibeles loop je naar het museum langs de prachtige Paseo del Prado, een boomrijke laan met sierlijke fonteinen die de hoofdstad destijds Koninklijke allure gaf onder impuls van 'koning-burgemeester' Carlos III .
Hier paradeerde ooit de adel in koetsen op zondag, en vlak naast en tegenover het museum schitteren nog steeds de eerste echte luxehotels van Madrid: het Ritz hotel (1910) en het Palace hotel (1912).
 
Paseo del Prado, Madrid
 
Aan de andere zijkant van het museum ligt de Koninklijke Botanische tuin, die je hier achter de fontein ziet (te bezoeken voor 3€), en erachter het befaamde Retiro park (gratis stadspark). Beide leuk om te combineren met een bezoekje aan het Prado!
 
Het treinstation Atocha ligt wat verderop. Ga je via metro Atocha, dan kun je van de gelegenheid gebruik maken om er de botanische tuin binnen het mooie ijzerwerk van het imposante station te zien. Net een kleine jungle middenin het station, en je kunt er ook iets drinken terwijl je de bedrijvigheid van de reizigers gadeslaat. 
 
Een andere optie als je moe bent na het museumbezoek, is heerlijk uitrusten met een drankje op het dakterras van het Palacio Cibeles stadhuis of beter nog, van het Bellas Artes centrum er tegenover, naast de Bank van Spanje. Vandaaruit kun je ook het Prado museum zien liggen! Kik hier voor onze Top 10 Dakterrassen in Madrid.
 
Vanaf de Bank van Spanje ben je trouwens zo in Sol, La Latina, Lavapies of Chueca, centrale buurten waar je de hipste gastronomische markten van Madrid vindt, voor lekker eten zoals tapas!

Wat voor museum is het Prado precies?

Madrid - El Prado Museum 
 Het museum zelf bevat tot vandaag de grootste en meest waardevolle Spaanse kunstcollectie ter wereld, van de 15de tot de 19de eeuw. Het is echte ‘Koningskunst’: kunst die vanaf de 16e eeuw door de Spaanse koningen is verzameld. Kunst recht uit de Koninklijke Paleizen dus!
 
Het was de echtgenote van koning Fernando VII die de impuls gaf tot de opening van het Prado in 1819. Zo kon Spanje ook de internationale wereld laten zien wat haar kunst waard is. Het gebouw was al veel eerder in 1785 ontworpen, in neoklassieke stijl in opdracht van Karel III, zonder duidelijke bestemming.  
 
Prado museum, Madrid
 
De kunstcollectie van het Prado bestaat uit wel 7.600 Spaanse en Europese schilderijen, 1.000 beeldhouwwerken (van de Renaissance en de Barok tot de negentiende eeuw), 8.200 tekeningen, 4800 prenten en allerlei kunstobjecten uit de paleizen en historische documenten.
 
Er is niet genoeg ruimte om alle schilderijen tentoon te stellen: een groot deel wordt opgeslagen of uitgeleend. Wel zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van onder andere de meest populaire schilders in het museum, zoals Verlázquez, El Greco en Goya. Deze vinden plaats in de uitbreiding gebouwd aan het Prado en ontworpen door architect Rafael Moneo.
 
Prado museum, Madrid

Enkele belangrijke schilders die centraal staan in het Prado: 

Voor belangrijke schilders zoals Goya en El Greco heeft het Prado zalen die volledig gewijd zijn aan hun werk. Hier volgt wat meer achtergrond:

1) De Spaanse schilder Francisco Goya en zijn verschillende fases:

Goya met eronder zijn Naakte Maya in beeldhouwwerk, voor het Prado, met erachter het Ritz hotel, Madrid

Van Goya kun je voor het museum al meteen een standbeeld zien, met erachter het Ritz hotel. Francisco Goya (1746-1828) is dan ook een van de grootste sterren in het Prado. Met meer dan 100 schilderijen is de Goya collectie veruit de grootste van allemaal in het Prado. 
 
Zijn werken maken indruk en zijn bijzonder boeiend omwille van de verschillende fases in zijn artiestenleven: van arme luis tot frivole hofschilder, om uiteindelijk doof en depressief nare gebeurtenissen uit te beelden. In het Prado zijn die levensfasen onderverdeeld in verschillende zalen, eindigend met de Pinturas Negras of 'zwarte schilderijen' uit zijn depressieve periode.
 
Zijn 'El 3 de mayo de 1808 in Madrid' of ‘De derde mei 1808’ ligt op de Prado highlights route: het toont op indringende wijze de executie van Spaanse opstandelingen tegen de Franse bezetting in Madrid, met het Paleis op de achtergrond.
 
Hoewel Goya niet bepaald een fan van het Koningshuis was, werd hij in 1789 onder koning Carlos IV hofschilder, net als zijn grote voorbeeld Velázquez een eeuw voordien.
 
Goya’s grootste doek dat hij in die functie schilderde, is wel 280 x 336 cm groot. Het heet ‘Karel IV en zijn familie’ en is een ongelooflijk boeiend groepsportret uit 1800. Het idealiseert de Koninklijke Familie immers niet zozeer als toen gebruikelijk was, maar laat Goya’s eigen psychologische inzicht in de familie zien. Zo staat niet de Koning maar koningin Maria Luisa centraal, een bewuste keuze van Goya omdat ze haar man met haar autoritaire en ijdele karakter volledig domineerde. Tot op vandaag is dit enorme portret een van de grootste attracties in het Prado museum. Een audiogids is bij een schilderij als dit erg fijn om het verhaal te horen achter elk koninklijk familielid!
 
Wat verderop hangt Velázquez’s beroemde doek 'Las Meninas' (De Hofdames) uit 1656, waarop Goya zich inspireerde voor zijn eigen meesterwerk. In beide portretten hebben de befaamde schilders zichzelf verrassend geïncorporeerd!
 
Ook in Chinchón, een uniek dorpje op 44 km van Madrid, kun je werk van schilder Goya bewonderen.

2) De Spaanse eigenzinnige hofschilder Velázquez

Las Meninas, Velazquez, Prado museum, Madrid

Het Prado bevat een Koninklijke kunstcollectie en dus heel wat Koninklijke portretten. In de Velázquez zaal nummer 12 stralen statige koningen of prinsen macht uit vanop hun steigerende paarden – dezelfde koningen die je ook op de centrale pleinen van Madrid in standbeeld op hun paard ziet zitten!
 
Velázquez werd hofschilder onder koning Filips IV. Zijn portretten zijn vaak uiterst boeiend door de verborgen waarheid die hij erin stopte. Zo kreeg hij de naam 'El pintor de la verdad' of ‘schilder van de waarheid’. 
Zijn Las Meninas (hierboven, centraal in zaal 12) is een portret van het koningshuis dat erg tot de verbeelding spreekt, onder andere omwille van de voor die tijd ongebruikelijke posities van de afgebeelde figuren in het schilderij: een prinsesje dat met haar kinderhofdames centraal staat, met dus kinderen en ook een hond en een dwerg op de voorgrond; de koning en koningin afgebeeld in een spiegel in een hoek op de achtergrond, en de schilder die zichzelf ook meer op de voorgrond incorporeert. Het is veruit het beroemdste werk van het Prado museum!

3) Een weelde aan Vlaamse en Nederlandse schilders

Vanaf de 16e eeuw kwamen de Lage Landen in de greep van de Spaanse kroon. Dat verklaart de overvloed aan Vlaamse/Nederlandse schilderijen in het Prado. Verschillende Spaanse koningen zoals Filips II waren immers erg katholiek en verzamelden fervent religieuze werken van de 'maestros flamencos' of Vlaamse meesters. 

Prent van 'De Tuin der Lusten', Jeroen Bosch, in winkel Prado museum, Madrid

Onder de vroege Vlaamse/Nederlandse kunstenaars behoren onder andere Jeroen Bosch (De Tuin der Lusten, hierboven te zien in een prent uit de Prado winkel), Rogier van der Weyden (De Kruisafneming) en Pieter Brueghel (De Triomf van de Dood). De 17de-eeuwse Vlaamse/Nederlandse schilderkunst is er te zien in o.a. werken van Peter Paul Rubens (De Drie Gratiën, De Hertog van Lerma) en Anton van Dyck (Sir Endymion Porter en Van Dyck). Artemisia is het enige werk van Rembrandt in de collectie van het Prado Museum.

Tips om het museum te bezoeken

Prado museum, Madrid

1) VOLG EEN ROUTE: Het Prado is een van de grootste musea ter wereld. Je kunt er schijnbaar eindeloos door kamers vol prachtige schilderijen dwalen, op verschillende verdiepingen. Om niet duizelig te worden omdat je niet weet waar eerst te kijken, of in paniek te raken dat je niet alles zult kunnen zien – sowieso onmogelijk in een paar uurtjes – kun je aan de receptie gratis een folder met een route van ‘highlights’ of belangrijke hoogtepunten krijgen.
Je kunt kiezen uit 3 routes: 
- Een route van 1 uur, waarbij je langs 15 verschillende werken komt
- een route van 2 uur waarbij je 30 verschillende werken ziet
- een route van 3 uur met 50 verschillende werken.
Voor de routes is een selectie gemaakt van de belangrijkste werken in het museum. 
Zo zie je de bekende en meest geliefde werken van het Prado: Las Meninas van Velázquez, La Maya desnuda (De Naakte Maya) en la Maya vestida (De Geklede Maya) van Goya, De Tuin der Lusten van Bosch, De drie gratiën van Rubens,…
Je krijgt via deze route ook gemakkelijker een idee van hoe het museum is ingericht.
 
2) AUDIOGIDSEN ZIJN BESCHIKBAAR voor wie ook graag het verhaal achter het schilderij hoort. In het geval van de historische kunstcollectie van het Prado zeer interessant voor wie nieuwsgierig is naar bijvoorbeeld de geschiedenis, verhalen uit het Paleis of hoe mensen omgingen met religie in de Middeleeuwen.
 
3) BEZOEK HET MUSEUM GRATIS: Je kunt het museum de laatste paar uur elke dag gratis bezoeken. Gewoonlijk is er dan een wachtrij nog voor het gratis tijdstip en meer volk dan anders, afhankelijk ook van het seizoen en of je op een weekdag of tijdens het weekend gaat. Zorg dat je er zeker 20 minuten eerder bent als je graag meer voorin de rij staat en zo de gratis tijdspanne maximaal benut. Eenmaal de gratis toegang opengaat, schuift de rij behoorlijk vlot naar binnen. De gratis uurroosters zijn:
Maandag tot zaterdag gratis: 18:00 - 20:00
Zondag gratis: 17:00 – 19:00
Tot een halfuur voor de sluiting kun je naar binnen, dus maandag-zaterdag tot 19u30 en zondag tot 18u30.
 
Prado, Madrid
 
4) SLA DE WACHTRIJ OVER: Houd je niet van wachtrijen, dan kun je die sowieso vermijden door je ticket hier al online te kopen. Misschien handig bijvoorbeeld tijdens een weekend in het hoogseizoen, al is het Prado in het algemeen gemakkelijk toegankelijk, zonder al te lange wachtrijen tijdens de betalende uren.
 
5) OOK NOG HANDIG OM TE WETEN: 
- Foto's nemen mag niet in de museumzalen.
- Je camera en andere spullen zoals jassen en tassen kun je in de vestiaire afgeven nadat je door de security check bent gegaan. Sommige objecten zoals paraplu's of grote tassen mogen het museum niet in.
- Er is een winkel waar je prenten, boeken of andere souvenirs kunt kopen. 
- Eten of drinken mag niet in het museum; wel is er het Café Prado voor een koffie -of eetpauze.
- Het museum is toegankelijk voor rolstoelen en stelt o.a. gratis rolstoelen of wandelstokken ter beschikking.

Praktische info: 

Prado museum, Madrid

Openingstijden: Het Prado museum is elke dag van de week open:
Maandag – zaterdag 10.00-20.00
Zondagen en feestdagen 10.00-19.00
Feestdagen met uitzonderlijk rooster:
Open 10-14u op 6 januari, 24 december en 31 december. 
Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 
Toegangsprijzen:
14€ Permanente Collectie
7€ Ticket met korting: 65+, gezinnen met 3 of meer kinderen
Gratis: Jongeren onder 18, studenten 18-26 jaar, werklozen, invaliden plus de begeleider indien noodzakelijk, docenten, officiële gidsen, journalisten
18€ Combinatieticket Prado en Reina Sofía museum, zowel Tijdelijke als Permanente tentoonstellingen
25,6€ Tarjeta Paseo del Arte ('Kunstwandeling Kaart'): Combineer het Prado, het Reina Sofía en het Thyssen Bornemisza museum, zowel Tijdelijke als Permanente tentoonstellingen. Te koop in elk van de 3 musea en te gebruiken een jaar vanaf de aankoop. Handig als je niet tijdens de gratis openingsuren kunt gaan.
4€ Audiogids
Er is ook een audiogids speciaal voor kinderen: gratis wanneer minstens een begeleidende volwassene een audiogids huurt.
 
Kunstdriehoek: Het Prado, het Reina Sofía en het Thyssen-Bornemisza museum vormen samen 'el Triángulo del Arte' of de 'Kunstdriehoek', een naam te danken aan hun locaties die samen een driehoek vormen. Je vindt ze hieronder op de kaart. Het is wellicht de belangrijkste concentratie van schilderijen in Europa!
 
 
San Jeronimo kerkje bij het Prado museum, Madrid, met binnenin ook religieuze kunst
 
Wil je meer zien van de directe omgeving van het Prado museum en de omringende attracties zoals het kerkje in de foto hierboven? Bekijk hier onze korte video!
 
Adres en contact:
Museo Nacional del Prado
Calle Ruiz de Alarcón 23
28014 Madrid
info@museodelprado.es
 Metrohalte: Banco de España of Atocha. 
 
Helpt deze info om je bezoek goed te plannen? Heb je het Prado museum al bezocht? Vertel ons hieronder wat jij ervan vond!
 
 
Of... Ga op culturele uitstap in de omgeving van Madrid: het wonderlijke stadje Segovia (UNESCO) en het prachtig bewaarde middeleeuwse dorpje Pedraza.