De combinatie van zonverhitte stranden, de rook die van brandend olijfhout afpluimt en de geur van gezouten, langzaam roosterende sardientjes is onweerstaanbaar. Die geur ruik je overal aan de stranden van Malaga en van de Costa del Sol.
Het hele gebeuren heeft een magische aantrekkingskracht: wat zijn toch die kleine bootjes naast de strandbar waar ze een vuurtje op stoken? Je hoort er de visolie zachtjes ploffen, het hout knappen en de sintels ruisen. Het nodigt uit, hoe kan het ook anders, tot een praatje.
Het bescheiden visje is dé ster van de Spaanse zomer!
Video "Hoe maak ik een Espeto de Sardines?"
Malaga heeft niet het exclusiefrecht op de gegrilde sardien. Je kunt het lekkere visje aan Atlantische zijde bij Cadiz eten, waar ze sardinadas worden genoemd; in Granada wisselt ze wederom van naam naar Moraga; en in het visgekke Galicië met haar prachtige stranden worden gegrilde sardientjes in grote getale al aspetu opgeserveerd.
Maar nergens is de espeto zo beroemd en geliefd als aan de Costa del Sol, waar je heerlijk in de zon kunt verblijven. Voor de malagueños is ze zelfs een waar symbool voor de stad.
Zelfs de Koning eet ze met zijn handen!
Het grillen van vis gebeurt als sinds de tijd van de Feuniciërs.
De Feuniciërs en later ook de Romeinen maakten optimaal gebruik van hun grote vissersboten en grilden hun middagmaaltijd vaak op de boot of direct na terugkomst op het strand. Een klein vuurtje werd op de boot aangemaakt en de vis zorgvuldig boven de sintels geroosterd. En deze traditie heeft honderden jaren overleefd!
Don Miguel Martinez Soler, beter bekend als 'Miguel, él de las Sardinas', ('Miguel, die van de sardientjes') speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van deze vis.
Miguel was namelijk de eerste die Koning Alfonso XII de traditionele, aan bamboe gereten gegrilde sardientjes in 1884 serveerde. Volgens de verhalen stond Miguel erop dat de koning de sardientjes met zijn handen opat, dit tot groot vermaak van de hofhouding. Het heeft Miguel, él de las sardinas, in ieder geval in naam en status geen windeieren gelegd!
Hoe en waarom gril je die sardientjes? - Tips en weetjes
- Op een bamboe espeto spit worden normaal gesproken 6 sardientjes geregen.
- De meest geschikte sardientjes zijn de middelgrote.
- De ijsemmers voor de sardientjes zijn niet alleen bedoeld om de vis koel te houden. De kou 'verhardt' ook het vlees, zodat het makkelijker is om ze aan het spit te rijgen.
- Marineer de sardienes in zout ten minste 30 minuten voordat je ze grilt.
- Als je extra smaak wilt toevoegen, kun je verse kruiden op de sintels leggen, zoals thijm, rozemarijn, laurier of venkel.
- De espetos worden naast een houtvuur gegrild. Hiervoor wordt altijd olijfboomhout gebruikt, wat het extra smaakt geeft.
- Sardientjes zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten grote hoeveelheden Omega 3, vitamine B en ijzer. Bovendien zijn ze caloriearm: iedere portie bevat 23 gram proteïne en slechts 200 calorieën. Sardientjes staan relatief laag in de voedselketen en bevatten daarom erg weinig kwik en PCB's. Een ideale keuze dus voor kinderen en zwangere vrouwen.
- Last but not least: sardientjes zijn een verantwoorde keuze. De soort komt niet alleen voor aan de kusten van Spanje, maar in grote delen van Europa. Bovendien is het een taaie soort die zich makkelijk voortplant.
Lees ook: Top 10 Tapasbars in Malaga.