Video over de traditionele wijnlokalen van Malaga
Wijn in Spanje: van DO tot Ribeiro
Spanje beschikte
in 2011 over 2,9 miljoen hectare wijnproducerende wijngaarden. Deze
leveren weliswaar minder op dan Frankrijk en Italië die op de eerste
en tweede plaats op de wereld ranglijst prijken, maar het land was in
2011 nog altijd goed voor een indrukwekkende 3,4 miljoen ton
wijn.
Een aantal Spaanse wijnen en wijnregio's maakt al sinds
eeuwen deel uit van het standaard wijnvocabulaire op wereldniveau.
Denk bijvoorbeeld aan gebruikelijke namen zoals Rioja, Ribera del
Duero, Priorat, Alabariño, Jerez en Jumilla. Andere, wellicht iets
minder bekende, namen die daarop volgen zijn de wijnproducerende
regio's van Valencia, Ribeiro, Bierzo, Valdeorras, Cigales, Cisters
del Segre en Toro en nog vele andere namen die tussen deze twee
categorieën invallen.
De D.O. op de etiketten staat voor
Denominación de Origen wat gelijk staat aan garantie voor geografische
herkomst, een belangrijk gegeven in de wereld van de wijnproductie.
De karakteristieken van het land, het klimaat en de kwaliteit van de
grond van het gebied zijn immers de essentiële ingrediënten voor
het eindresultaat van de wijnproductie. Daarnaast bestaat ook het
kenmerk D.O.C. waarbij de C voor calidad oftewel kwaliteit
staat. Dit geeft aan dat je er zeker van kunt zijn dat de wijn die je
drinkt ook nog eens voldoet aan strikte kwaliteitseisen.
De wijnen van Malaga
De wijnindustrie van Malaga is één van de oudste ter wereld en voert terug tot de tijd van de Phoeniciërs.
De wijn van Malaga viel erg in de smaak van de Grieken en de Romeinen die de productie en export ervan stimuleerden. In de 19e eeuw leed de productie helaas onder diverse plagen die vele wijnranken verwoestten. Daarbij opgeteld dat de smaak van de wijnconsument in de loop der jaren veranderde resultterde in een halvering van de wijnproductie van Málaga.
Vandaag de dag is de provincie Malaga de grootste D.O. wijnproducent van Andalusië met ca. 3000 hectare land gewijd aan de verbouw van druiven op 30 verschillende wijngaarden (bodegas) die tezamen meer dan 2 miljoen liter wijn per jaar produceren.
De Malaga wijnregio staat met name bekend om haar zoete wijn gemaakt uit Moscatel en Pedro Ximenez druivensoorten. Deze twee soorten worden met name geproduceerd in de Axarquia regio ten oosten van de stad Málaga, nabij de stad Velez Málaga. Er zijn hoofdzakelijk 3 gebieden in de provincie waar de druiven worden geteeld. Ten oosten van Malaga in de Axarquia, ten westen van de stad Malaga rondom de plaats Manilva waar de grote Moscatel druiven – met name voor gewone consumptie - worden geteeld en de meest intensieve verbouw, pal boven Antequera. Hier overheerst de teelt van de zoete druivensoort Pedro Ximenez. En hoewel de druiven buiten Malaga worden verbouwd, geperst en in sommige gevallen zelfs worden gefermenteerd, rijpen de wijnen altijd in de stad zelf.Het drinken van
een klein glas zoete wijn maakt deel uit van de cultuurbeleving van
Malaga en Andalusië. Geen betere plek om de wijn te proberen in één
van de authentieke wijnlokalen van de stad.
De bodega El
Pimpi en de Antigua Casa de Guardia zijn zonder
twijfel de twee beste wijnlokalen van Málaga.
El Pimpi
Deze
bodega neemt steevast een prominente plaats in op de lijst van meest
populaire trekpleisters van de stad. De aantrekkingskracht van het
lokaal is begrijpelijk: de bodega ligt centraal gelegen op steenworp
afstand van het Picasso museum en Plaza de la Merced en is gehuisvest
in een herenhuis uit de 18e eeuw. Het pand stroomt over met typische
Andalusische elementen: binnenpatio's en terrassen die ideaal zijn om
er de tijd te verdrijven tijdens de warme zomeravonden, onder het
genot van een zoete wijn en een tapa. Dit alles voor een zeer
redelijke prijs. Huiswijn Malaga Virgin werd verkozen tot de beste
zoete wijn van Andalusië.
De
bodega-Bar El Pimpi is aangekleed met oude foto's, historische
posters van voorgaande edities van de jaarlijkse feria feesten
in augustus en oude wijnvaten, waarvan vele door bezoekende
beroemdheden zijn getekend. Je vindt er de bezegelde wijnvaten van
o.a. De leden van de Picasso family, Antonio Banderas, Rafael Nadal,
Sean Connery en grote namen uit de wereld van de Flamenco, politici
en nog vele andere beroemdheden.
Een
bezoek aan het meest opzienbarende wijnlokaal van de stad El Pimpi is
een absolute must voor iedere reiziger.
Antigua Casa de Guardia: authentiek en levend museum
De Antigua Casa de Guardia is de oudste taveerne in Malaga. Ze werd geopend in 1840 door Don José Guardia. De Antigua Casa vertegenwoordigt meer dan alleen een wijnbar of bodega. Het is een waar instituut voor wijnliefhebbers en een must tijdens een bezoek aan de stad. Daarnaast is het een cultureel erfgoed; de hier geserveerde wijn stoelt op het sinds de oprichting nog onveranderde recept.
De Casa wordt door de inwoners van Malaga “El Barril Místico” bijgenaamd: het Mystieke Wijnvat. Daarmee wordt bedoeld dat de wijn die hier wordt geserveerd zo uitzonderlijk, uniek en schaars is dat het kostbare goed slechts aan enkele bevoorechten is voorbehouden om te proeven. Koningin Isabel de IIe benoemde de Antigua Casa de Guardia als koninklijke leverancier, daarmee het recht op het dragen van het koninklijke zegel op de flessen toekennend aan haar eigenaars; geen onbeduidende prestatie.
Het lokaal is in de loop van de vele jaren vrijwel hetzelfde gebleven: door de tand des tijds gemarkeerde eikenhouten togen, houten vaten en Cubaans / Russische taps uit een vooroorlogs tijdperk. De rekening wordt vóór je neus op de toog bijgehouden met behulp van krijt. De antieke rekwisieten, de schilderijen en de zorgvuldig onderhouden flessen en vaten maken Casa de Guardia een authentiek en levend museum.