Málaga in augustus, dat betekent maar één ding: de Feria van Málaga. Tien warme dagen, met een overvloed aan muziek, dans, vreugde en plezier, de hele dag door. Málaga viert al een tiental jaren feest met een drank die de Feria steevast vergezelt. De kenmerkende roze fles met witte stippen wordt doorgegeven van hand tot hand. De gekoelde witte wijn wordt uit typische fuchsia bekers gedronken en aan het proosten en het lachen komt geen einde. Cartojal hoort voor de inwoners van Málaga al jaren bij de festiviteiten van de Feria. Maak kennis met de familie die hier eigenhandig voor gezorgd heeft.
Vista Hermosa: een prachtig zicht
Vista Hermosa is een landgoed dat je kunt bereiken via een lange, onverharde weg. Langs de ene kant van dit pad staan oude olijfbomen en aan de andere kant loopt een snelweg. Via deze weg kun je het dichtsbijzijnde dorpje Fuente de Piedra bereiken, dat bekendstaat om haar flamingoreservaat.
Vista Hermosa is Spaans voor ''mooi uitzicht'' en de eigenaar had meer dan gelijk toen hij de naam van het landgoed uitkoos. Nu vind je er een van Spanje's beroemdste wijnmakers: Bodegas Málaga Virgen.
Het uithangbord van het wijngoed is de zoete wijn Málaga Virgen. Er worden echter ook heel wat andere dranken geproduceerd, zoals de rode wijn Pernales, cognac van uitstekende kwaliteit, vermout en moscatel. Deze bodega is het paradijs voor diegenen die ervan dromen om eindeloze paden te verkennen langs mooie, groene wijngaarden. Onder de hete Andalusische zon, vind je de wijngaarden waar moscatel, Pedro Ximenez, Chardonnay en Syrah van gemaakt worden.
Exportwijn uit Málaga
De Feria van Málaga wordt door velen gezien als het grootste en gekste straatevenement in Spanje. Vrouwen dossen zich uit in prachtige flamencojurken met een waaier in de ene hand en een smal, langvormig glas met zoetgeurende witte wijn in de andere hand. Maar hoe ontstond de liefde van de inwoners van Málaga voor Cartojal?
Cartojal is een wijn die oorspronkelijk bedoeld was voor export. De inwoners van Málaga waren zo verzot op de wijn, dat hij vandaag de dag tot de essentie van de Feria behoort.
''Cartojal is een wijn die geproduceerd werd op verzoek van buitenlandse klanten. Zij wilden dat we een zoete, witte wijn ontwikkelden. De fantastische wijn die wij vandaag verkopen, droeg toen nog niet de naam Cartojal. We merkten 25 jaar geleden op dat er veel wijn gedronken werd tijdens de Feria, maar geen lokale soort'', zegt Lucas Bricout de Burgos. Hij behoort tot de vijfde generatie van wijnmakers en ontfermt zich over de export en de marketing van Málaga Virgen. ''Het is een geweldige wijn die we wilden introduceren tijdens de Feria van Málaga.''
Cartojal verschilt van de andere wijnen die geproduceerd worden door Málaga Virgen. De drank wordt gemaakt van de typische Moscateldruif van Málaga, Moscatel de Alejandria, die in de regio Axarquia verbouwd wordt. De tweede druifsoort die gebruikt wordt om Cartojal te maken is de Moscatel Morisco, die verbouwd wordt op de wijngaarden van Fuente de Piedra. Interessant genoeg, worden deze druiven in het midden van de nacht geplukt om de extreme hitte tijdens de Andalusische zomer te vermijden.
De naam Cartojal mag dan voor veel nieuwkomers heel exotisch klinken, maar niet voor de locals. Cartaojal is een dorpje dat op een paar kilometer van de bodega ligt, waar tot een aantal jaar geleden druiven op het veld (pasera) gedroogd werden. De druiven werden in de volle zon gelegd, waardoor het suikergehalte sterk toeneemt.
De alternatieve voorbereiding om de wijn te maken, kun je opmerken in de unieke smaak en het aroma. Wijnkenners omschrijven Cartojal als een witte wijn die lichtgeel van kleur is waarin je zachte, lichtgroene tinten kunt waarnemen. Het delicate, fleurige aroma met een hint honing en citrus maakt de wijn heerlijk als hij wat koeler gedronken wordt. Een geoefende neus zal ook een licht gerookt aroma waarnemen.
Cartojal en de Feria van Málaga
Als je wijn wilt drinken met een temperatuur van 35 graden, is het gekoeld het lekkerst. Voor een optimale smaakbeleving wordt Cartojal het best gedronken tussen zes en acht graden. De Feria is echter een heel ander verhaal. De consument wenst iets kouds en verfrissends en dus is het niet meer dan normaal dat verkopers de roze flessen meteen uit de diepvriezer halen.
Ook de ongewone plastic flessen van de wijn komen niet zomaar uit het niets. De wijnmakers wilden de verkoop van wijn tijdens de Feria vergemakkelijken. Omdat het volgens de wet verboden is in Málaga om uit glazen flessen te drinken op straat en omdat er tijdens de Feria heel wat alcohol genuttigd wordt, besloten de makers om de glazen flessen te vervangen door plastic exemplaren. Zo'n negentig procent van de productie van Cartojal gaat tegenwoordig in PET-flessen.
Het zijn natuurlijk niet enkel de plastic flessen die in het oog springen, maar ook de opvallende roze kleur.
''We hebben gekozen voor fuchsia, omdat dat een kleur is die opvalt en die de vakantiesfeer uitstraalt. De witte stippen verwijzen naar de typische Andalusische folklore, waar ze bijvoorbeeld gebruikt worden in de traditionele klederdracht'', zegt Lucas Bricout de Burgos. ''In elke Andalusische stad zie je andere kleuren in de straten. In Sevilla bijvoorbeeld, is dat rood en zwart. In Córdoba is het groen en wit. In Málaga hebben we gekozen voor fuchsia en wit.''
Bodegas Málaga Virgen produceert elk jaar zo'n half miljoen flessen Cartojal voor gebruik tijdens de Feria van Málaga en andere festivals in Andalusië. De roze fles wordt altijd vergezeld door kleine, roze glaasjes. Daar worden er dit jaar zo'n anderhalf miljoen van gemaakt!
Málaga Virgen: 130 jaar familiegeschiedenis
''De bodega werd opgericht door mijn overgrootvader Salvador López López in 1885, nadat we te maken hadden gekregen met een plaag waardoor al onze wijngaarden vernietigd werden. Hij besloot vervolgens een wijnfabriekje te openen in het centrum van Málaga. We hebben heel erg moeilijke tijden gekend, zoals de Spaanse Burgeroorlog, die ons zonder de nodige middelen achtergelaten heeft'', zegt Piluca de Burgos, van de vierde generatie wijnmakers. Hij houdt zich bezig met administratieve taken en het financiële aspect.
''Beide wereldoorlogen maakten de export van de wijn uit Málaga heel chaotisch en bijna onmogelijk. De jaren zestig brachten, zoals verwacht, een groei en dat was vooral te merken op de binnenlandse markt. Vooral Málaga Virgen en Kina San Clemente verkochten vlot. Sindsdien zijn we constant aan het ontwikkelen, voegen we nieuwe wijnen toe aan ons assortiment, produceren we cognac, vermout en zelfs azijn'', zegt de Burgos.
Vandaag de dag telt Bodegas Málaga Virgen 12.000 vierkante meter. Het beschikt over 120 hectare wijngaarden in Fuente de Piedra en nog eens 230 hectare in andere delen van Andalusië. De wijnmakers mogen fier zijn op de belangrijke titel Oorsprongsbenaming Málaga. De Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van Málaga is een van de oudste in Spanje. Om deze titel te ontvangen, moeten de wijngaarden aan heel strenge eisen voldoen op vlak van de teelt, de productie en labeling.
Het is mogelijk voor wijnliefhebbers om Fuente de Piedra bezoeken om zelf te zien hoe een van de populairste en beroemdste wijnen van Andalusië geproduceerd wordt.
Om wijntoerisme te ervaren en de plaats te bezoeken, moet je reserveren per telefoon of per e-mail:
Tel: (0034) 952 319 454
E-mail: enoturismo@bodegasmalagavirgen.com
De beste manier om de schatten van Andalusië te ontdekken, is om af te wijken van het normale pad en jezelf onder te dompelen in de levendige cultuur van deze plaats. Boek een vakantiehuis in Málaga of in de omgeving en ontdek plekjes die je vrienden jaloers zullen maken!