Het culturele aanbod in Malaga, de geboorteplek van Pablo Picasso, is de laatste jaren enorm gegroeid. Meer en meer mensen gaan op vakantie naar deze zonnige stad, een verplichte stop ook voor al wie de mooiste Andalusische steden wil verkennen tijdens een vakantie aan de Costa del Sol.
Malaga, dé citytrip van zon en zee. De bergen in de achtergrond maken van de stad een echt plaatje! Met meer dan 3000 jaar geschiedenis, een uitstekende goedgeprijsde gastronomie, een historisch centrum vol bezienswaardigheden en verkeersvrije, vlakke straatjes is Malaga de perfecte stad om per fiets te ontdekken. Bovendien kun je er fantastisch fietsen langs het water, zowel aan de stranden als aan de haven!
Daarom bieden we een gids en fietsroute. Zo kun je in enkele uurtjes tijd de meest emblematische monumenten zien en meteen een goed beeld krijgen van Malaga!
1. Plaza de la Marina
De eerste stop is de Plaza de la Marina, een van de belangrijkste centrale pleinen. Dit is een goed startpunt, want:
- Er zijn verschillende fietsverhuurwinkels in de omgeving. Fietsen kun je er huren voor een paar uur of zelfs meerdere dagen. De prijs voor een dag is 10 euro.
- De dienst toerisme bevindt zich hier. Zo krijg je meteen informatie over alle mogelijke activiteiten, bezienswaardigheden, evenementen, musea en monumenten, waar en wanneer je gratis ingang kunt krijgen, ...
- Dit plein ligt bovendien aan de ingang van de nieuwe jachthaven, net buiten de belangrijkste verkeersaders van de stad: de Alameda Principal, de Paseo del Parque, calle Larios,...
In het midden van het plein is er een fontein en een beetje verder zul je al een van de meest karakteristieke monumenten van de stad zien: El Cenachero. Het is het standbeeld van een visser die probeert twee manden verse vis of 'Cenachos' in evenwicht te houden.
Dit was jaren geleden een gebruikelijk beeld in de straten van Malaga en is nu een van de belangrijkste symbolen van de stad. Interessant is dat de kunstenaar, Jaime Fernández Pimentel uit Malaga, dit beeld baseerde op de lokale visser Manolo, bekend als 'El Petaca'.
2. Het park
Vanaf het plein kun je gewoon de straat oversteken en heerlijk fietsen in het park van Malaga, langs de Paseo del Parque (Promenade van het Park).
Dit is een van de grootste en bekendste parken in de stad en een van de grootste in Europa in tropische flora. Het park scheidt de haven van het centrum en biedt een thuis aan tal van exotische planten en vogels.
Het ontwerp van dit park (inhuldiging in 1899 - voltooid in 1921) dateert uit de jaren '70 van de 19de eeuw.
Sindsdien is het park verschillende malen gerenoveerd, met behoud van de oorspronkelijke vorm. Middenin de palmbomen en honderden plantensoorten liggen:
- een kleine vijver en speeltuin, met nog een bekend standbeeld van Malaga: het 'ezeltje Platero', de held van het boek 'Platero' van J. R. Jimenez.
- een uitkijkpunt
- een amfitheater dat shows en evenementen organiseert
- beelden en sculpturen van Spaanse kunstenaars als Ruben Darío en Salvador Rueda.
3. Plaza de Toros La Malagueta
De Plaza de Toros is een emblematische plek in de meeste mooie Andalusische steden, en Malaga is geen uitzondering. Het gebouw is indrukwekkend.
Deze centrale arena met goudgeel zand is omringd door hoge tribunes met plaats voor meer dan 9.000 toeschouwers! Binnen is er een museum voor stierengevechten. Toegangsprijs: 1,80€.
La Malagueta dateert uit 1874. Joaquín Rucoba, de belangrijkste architect van Malaga, plande ook het park en de centrale markt, de Mercado de Atarazanas (onze laatste stop in nummer 13).
De neomudéjar-stijl, populair in de 19de en 20ste eeuw, verwijst naar de Arabische wortels van Andalusië. Vandaag behoort deze plek tot het historisch patrimonium van Spanje (Historisch-Artistiek Erfgoed). Naast enkele stierengevechten per jaar vinden er nu vooral concerten, beurzen en tentoonstellingen plaats.
4. La Malagueta strand en de Paseo Marítimo
Het Malagueta strand is het bekendste van alle stranden van Malaga. Het ligt op enkele passen van het centrum en de vernieuwde haven Muelle Uno. Zowel inwoners als toeristen kunnen er genieten van een 1200 meter lang strand en het rustige water van de Mediterrane Zee. Heerlijk voor een picknick of gewoon zalig nietsdoen!
De Malagueta bereik je via de Paseo Marítimo, de strandpromenade die begint ter hoogte van de haven en langs de zee loopt, tot bij de levendige Pedregalejo wijk en de oude vissersbuurt El Palo.
De Malagueta is de perfecte plek om lokale specialiteiten te proeven. De promenade biedt tal van restaurantjes - 'chiringuitos' - met verse vis, zeevruchten en uitstekende paella!
Deze typische gerechten van de provincie Malaga moet je zeker proeven:
- Pescaíto frito (gefrituurde visjes), met inbegrip van boquerón (een soort ansjovis)
- Espeto de Sardinas (gegrilde sardientjes).
Na het eten is een siesta in de schaduw van de palmbomen wellicht een verleidelijk idee, of je kunt gewoon weer verder met de fiets!
5. Muelle Uno en Muelle Dos
De bouw van de nieuwe haven van Malaga duurde langer dan verwacht, maar sinds 2011 kunnen zowel inwoners als toeristen er aangenaam kuieren, winkelen of genieten van een drankje op een terrasje in de zon. De nieuwe haven bestaat uit twee delen: Muelle Uno en Muelle Dos.
Muelle Uno (Dok 1) loopt van de witte vuurtoren (La Farola) naar het Centre Pompidou in Malaga. Er zijn winkels, bars en restaurants voor bijvoorbeeld een romantische avond met zicht op de haven, en een groot lichtgevend rad met spectaculaire uitzichten.
Dit is trouwens de plek waar chef José Carlos García met Michelinster zijn restaurant heeft. Ook het befaamde Pompidou Museum voor Hedendaagse Kunst draagt sinds maart 2015 bij in prestige aan deze plek, met een opvallend kleurrijke kubus aan de ingang.
De Muelle Dos (Dok 2) is een uitbreiding van Dok 1. De lange promenade van modernistische design is prachtig, vooral met het wit dat contrasteert met de schaduwen in de zon. Dit heet de Palmeral de las Sorpresas. Het biedt immers leuke verrassingen voor kinderen: tuinen, speeltuinen, fonteinen en allerlei plezierige activiteiten.
Het hele complex is modern en stijlvol. De promenade is omzoomd met 420 palmbomen en een totaal van wel 7400 bomen en planten! Video en meer over de vernieuwde haven.
6. De Pedro Luis Alonso tuinen en de Gibralfaro
Hoewel deze tuinen in het centrum liggen, naast het stadhuis, zien veel bezoekers ze toch over het hoofd. Ze dateren uit 1947 en zijn ontworpen door een gerenommeerde architect van Malaga, Fernando Guerrero-Strachan Rosado.
De naam verwijst naar de eerste burgemeester van Malaga na de Spaanse Burgeroorlog. De geometrische patronen doen denken aan Franse tuinen, anders dan de typische Andalusische patio's.
Er hangt steeds een heerlijk aroma in de lucht, o.a. van mandarijn -en sinaasappelboompjes, vooral in het voorjaar. Meerdere soorten rozen bloeien er op verschillende tijdstippen van het jaar.
Middenin de tuinen staat een standbeeld van een verkoper, El Biznaguero. De Biznaga is een samengestelde bloem, gemaakt van jasmijn bloemetjes in een gedroogde stengel van een wilde distel. Het is een van de belangrijkste symbolen van Malaga en leeft als traditie tot op vandaag verder. Je kunt dus nog steeds verkopers van Biznagas tegenkomen in het centrum van Malaga.
Vanaf de tuinen kun je in de hoogte het Alcazaba zien, het imposante moorse fort dat doet denken aan het Alhambra kasteel in Granada.
Ernaast ligt de Mirador Gibralfaro, een van de beste uitkijkpunten van Spanje. Naar dit kasteel waarvan alleen de muren nog overeind staan, kun je omhoog via een steile trap, met als beloning voor de inspanning een adembenemend uitzicht over stad en zee!
Het Gibralfaro kasteel is een van de oudste monumenten van Malaga. De Feniciërs vestigden zich hier bijna 3000 jaar geleden, en kozen de heuvel als strategische plek voor hun fort. Eeuwenlang was dit een van de meest onneembare vestingen van het Iberisch schiereiland! De naam ‘Gibralfaro’ komt van ‘Jbel-Faro’ (‘Berg met Vuurtoren’ in het Fenicisch).
Dit kasteel ging eerst over in handen van de Romeinen en daarna de Arabieren, die hiermee het Alcazaba paleiscomplex verdedigden. Tijdens de Reconquista (Herovering van Spanje op de moren) moest koning Ferdinand de Katholieke in 1487 het kasteel maandenlang belegeren om het te kunnen innemen.
Openingsuren kasteel: elke dag van 9:00 tot 20:00u (in de zomer) of van 9:00 tot 18:00u (in de winter). Toegangsprijs volwassenen: 2,20€.
7. Het Alcazaba en Romeins theater
Het Alcazaba ligt, samen met het Romeinse theater aan de voet ervan, dichtbij de Pedro Luis Alonso Tuinen. Via de straat calle Alcazabilla kom je op een pleintje met glazen piramide, waarin je de ruïnes van de oude muren kunt zien.
Het theater ernaast dateert uit de 1ste eeuw vr Chr., tot de tijd dat keizer Augustus over het Romeinse Rijk regeerde. Het is moeilijk te geloven dat deze overweldigende structuur pas in 1951 ontdekt werd, want het schittert hier zomaar middenin het centrum, nog maar sinds 2011. In de zomer, op vrijdag en zaterdag, vinden er vaak klassieke toneelstukken plaats. Een magisch tafereel in deze unieke historische setting!
Tip: Een rondleiding is gratis, behalve op maandag wanneer de toegang gesloten is voor het publiek.
Boven het theater schitteren de majestueuze roodachtige muren van het Alcazaba. Dit Arabische paleis, gebouwd op de ruïnes van een vroeger Fenicisch-Punisch fort, is een van de belangrijkste symbolen van Malaga. Het gebouw strekt zich uit langs de heuvel met aan de top het Castillo de Gibralfaro.
Het Alcazaba diende als vesting, verblijfsplaats en politiek-administratief centrum van de islamitische kaliefen. Ook nadat de Katholieke Koningen er tijdens de Reconquista in slaagden de stad te heroveren, bleef het belangrijk.
Na 1675 verloor het paleis echter aan belang en begon het te vervallen tot een ruïne door oorlogen en aardbevingen. Men stal zelfs stenen van het gebouw om nieuwe huizen te bouwen. Gedurende periodes werd de Alcazaba gebruikt als ziekenhuis en militaire gevangenis. Begin twintigste eeuw vonden daklozen een thuis tussen de muren van het vervallen paleis.
Het was pas in de jaren '30 van de vorige eeuw dat de historische waarde van het gebouw erkend werd en dat het werd gerestaureerd.
Het Alcazaba paleis bevat prachtige tuinen en Arabische patios met de doordringende geur van sinaasappelboompjes en jasmijn. Het uitzicht vanaf de muren op de arena, Muelle Uno en het reuzenrad is niet te overtreffen!
Toegangsprijs: 2,20€. Gratis op zondag vanaf 14.00 uur.
8. Plaza de la Merced
Ons volgende punt, de Plaza de la Merced, is een van de grootste en mooiste pleinen van de stad! Het is genoemd naar het kerk-klooster Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced ('Onze Lieve Vrouw der Barmhartigheid'). In het midden is een obelisk gewijd aan Generaal Torrijos en zijn 48 metgezellen, vermoord in 1831.
Aan dit gezellige plein ligt trouwens het geboortehuis van de beroemde artiest Pablo Picasso (1881-1973). Hij werd geboren in het Casa de Campos huis, nu het museum Fundación Picasso Museo Casa Natal.
Sinds 2008 is de legendarische schilder op dit plein aanwezig in de vorm van een standbeeld, zittend op een bankje voor zijn geboortehuis. Leuke weetjes over Picasso en zijn band met Malaga.
In de late middeleeuwen (15de eeuw) heette dit pittoreske plein nog de Plaza del Mercado, het ‘marktplein’. Het was toen een en al bedrijvigheid met de lokale markt die er plaatsvond. Later, vooral in de 19de eeuw, werd het een ontmoetingsplaats voor aristocraten en lokale artiesten.
Tegenwoordig is het een van de favoriete plekjes van de malagueños, voor een ontbijtje of kopje koffie in de namiddag. De zonnige terrasjes aan de kleurrijke huizen zijn er een aanrader!
9. Picasso museum en San Augustín straat
We volgen Picasso’s spoor naar de calle Granada met de kerk waar hij werd gedoopt, de Iglesia de Santiago Apostol. Dat is ook te lezen op een tegeltje aan de buitenkant van de kerk. Het doopvont en doopregister zijn er nog te zien, als je binnenkomt aan de rechterkant.
De Iglesia de Santiago is trouwens een van de vier katholieke kerken die binnen de middeleeuwse stadsmuren lagen. Ze werd nog tijdens de Arabische heerschappij gebouwd, met tal van architectonische details in Mudejarstijl.
Vanuit de calle Granada kun je rechtsaf de smalle calle San Agustín in, een van de weinige straatjes die hun traditionele karakter behouden hebben. Het is zelfs een veel gezien plaatje op ansichtkaarten, want dit is een van de beste plekjes om de kathedraal te bewonderen!
Dit mooie straatje is genoemd naar het 16de-eeuwse St. Augustin klooster. Net na de bevrijding van de stad door de Katholieke Koningen heette het nog de 'calle de los Caballeros' (Caballeros betekent Spaanse ridders), door de vele katholieke ridders die er toen gingen wonen.
Opmerkelijk genoeg besloot de koning na de herovering van Malaga dat een aantal islamitische adellijke families in de stad mochten blijven. Hun huizen, baden, moskee en oven concentreerden zich in een gebied nabij San Agustín, ‘La Morería’.
Nr. 8 in San Augustín is trouwens het Picasso Museum, met wel 285 werken van de kunstenaar in verschillende technieken. Alleen al het gebouw loont de moeite voor een stop. Vooral de prachtige patio maakt indruk!
Het Picasso museum is gehuisvest in het sierlijke Paleis van de Graven van Buenavista (Palacio de los Condes de Buenavista). Een schitterende locatie!
Toegangsprijs: 10€, tijdelijke tentoonstellingen inbegrepen.
10. De Kathedraal van Malaga
De Kathedraal of Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación laat niemand onberoerd. Ze torent hoog boven het centrum van Málaga uit.
Het waren de Katholieke Koningen Fernando van Aragón en Isabel van Castilië die de bouw ervan opdroegen, tijdens de herovering van Malaga op de moren in 1487.
De beroemde architect Diego van Siloam begon de bouw in 1528 op de resten van wat eerder de grootste moskee van Malaga was. Het raakte pas voltooid in 1782! Omdat de bouw meer dan twee eeuwen in beslag nam, is het een interessante combinatie van stijlen geworden, van gotisch en barok tot renaissance.
Een van de belangrijkste elementen in de kerk is gemaakt in barokke stijl: het koor bestaat uit 42 houten figuurtjes door Pedro de Mena. Binnen is ook een patio met sinaasappelboompjes te zien, een overblijfsel van de moorse funderingen.
Opvallend aan de kathedraal is het ontbreken van een van de twee geplande klokkentorens. De reden hiervoor was simpelweg een gebrek aan financiële middelen, als gevolg van de Onafhankelijkheidsoorlog van de VS. Er werd immers geld verkregen uit belastingen op de export van grondstoffen, maar door de oorlog raakten de fondsen uitgeput.
Ondertussen nam men de Kathedraal al in gebruik, en de inwoners gaven haar de liefdevolle bijnaam 'La Manquita' ('eenarmig vrouwtje'). Tot op vandaag!
Toegangsticket: 5€, maar de mis kun je gewoon meevieren, en dan zie je de kathedraal gratis.
Tip: Beklim de toren. Om het halfuur mogen 50 personen naar boven om er van het adembenemende uitzicht over de stad te genieten, met vrijdagavond ook de mogelijkheid om dit te doen bij zonsondergang. Het gaat 200 treden omhoog.
Openingsuren voor de klim: Dinsdag tot en met zondag van 10.30 – 14.30 uur.
11. Plaza de la Constitución
De Plaza de la Constitución is een absolute must tijdens je bezoek aan Malaga. Aan de zuidkant van het plein vind je een metalen afdruk en replica van de voorpagina van het nieuws op de dag van het tekenen van de grondwet, wat van Spanje in 1812 een democratie maakte. Leuke zoektocht om het plakkaat te vinden!
Onder Arabische heerschappij was dit het belangrijkste plein, bekend als de ‘Plaza de las Cuatro Calles’ (‘het Plein van de Vier Straten’). Daarna werd het de Plaza Pública (het Publieke Plein), en ten slotte Plaza de la Constitución.
Net als vroeger is dit een levendig plein: het is een ontmoetingsplaats waar ook belangrijke evenementen van de stad plaatsvinden. De fontein in het midden heet de Fuente de Genova, en het plein is omgeven door prachtige gebouwen uit de 19de eeuw.
Het meest emblematische is winkelgallerij Pasaje Chinitas. Deze plek was altijd al heel populair, vooral begin 20ste eeuw, dankzij het beroemde Café de Chinitas. Dit kleine theater deed ook dienst als bar en podium voor de beste flamenco dansers -en artiesten uit die tijd. Ook de beroemde Federico García Lorca was er een vaste gast, en hij noemde het vermaarde Café zelfs in een van zijn gedichten.
Op dit plein is er trouwens nog een plek die je niet mag missen: Café Central!
Dit is een van de oudste koffiebars van Malaga. Niet alleen het traditionele interieur is leuk om te zien, je kunt er bovendien de specifieke namen lezen die zijn uitgevonden volgens de hoeveelheid koffie en melk. Koffie bestellen in Malaga is een ware kunst!
Lijkt dit je een leuke plek om van te genieten tijdens je verblijf? Je vindt gemakkelijk een appartement in Malaga in de buurt van dit plein, een prima uitvalsbasis ook om de stad te verkennen tijdens je vakantie.
12. Calle Larios
De calle Marqués de Larios is een mooie verkeersvrije straat die loopt van de hoofdstraat van Malaga, de Alameda Principal, naar de Plaza de la Constitución. Ooit reden hier nog koetsen getrokken door paarden, want de straat is er al sinds 1891.
Het is tegenwoordig een van de duurste winkelstraten van Spanje, en daarom vind je er voornamelijk belangrijke ketens. De aanleg werd voor een groot deel gefinancierd door de familie van de Markies de Larios, vandaar de naam.
In de Larios straat vinden tal van belangrijke evenementen plaats:
- Zo komen hier de Paasprocessies van Malaga (Semana Santa) voorbij.
- Tijdens carnaval wordt de straat het toneel van concerten en shows.
- In april wordt de rode loper er uitgerold voor het Spaanse Filmfestival van Malaga.
- In augustus schittert de straat vol feestelijke decoratie voor de Feria de Málaga, het vrolijke flamenco-zomerfeest van de stad.
- In september is het tijd voor modeshow La Pasarela Larios Malaga, om de Week van de Mode te vieren.
Kortom, een belangrijke straat vol leven die je moeilijk kunt overslaan tijdens een bezoek!
13. De centrale markt Atarazanas
De laatste attractie op onze fietstour door Malaga is de Centrale Markt of Mercado de Atarazanas.
De hoofdingang, een overblijfsel van Arabische afkomst, is opmerkelijk. Tot de 18de eeuw was dit letterlijk de poort naar de zee, die toen tot hier reikte. En wist je dat dit gebouw voordien andere functies had? Oorspronkelijk was het een Arabische scheepswerf, maar na de Reconquista werd het gebruikt als opslagplaats en ooit zelfs als gevangenis en als militair hospitaal.
Halfweg de 19de eeuw raakte dit gebouw in verval, en het was toen dat het stadsbestuur besloot er een markt van te maken. Zoals veel markten uit die tijd werd de markt Les Halles in Parijs hiervoor een bron van inspiratie, met behoud echter van de oorspronkelijke boog aan de ingang.
Tussen 2008 en 2010 is de markt gerenoveerd om de marktstallen voor handelaren te verbeteren. Het dak kreeg toen ook een doorzichtig plafond en de hoofdingang werd gerestaureerd, evenals de archeologische resten die er onder de grond ontdekt waren.
Op deze markt vind je verse vis uit de baai, lokale groenten, gemarineerde olijven, lekkere kazen,... Een feest voor de zintuigen! Deze verse lokale ingrediënten kun je ook zelf klaarmaken tijdens je vakantie in Malaga als je in een vakantiehuis in de provincie Malaga verblijft. Een goedkope optie waarmee je veel geld kan uitsparen voor een langer verblijf!
Openingsuren: Elke dag open (behalve op zondag) van 8:00 tot 14:00u. Toegang: gratis.
Dat was het voor onze fietstocht! Je hebt nu verschillende opties:
- Wil je terug naar de Plaza de la Marina, dan is dat maar drie minuutjes rijden van de Atarazanas-markt. Zie de kaart hieronder.
- Heb je nog tijd, geniet dan vooral van een drankje aan een van de vele terrasjes, of van lekker eten in een van de tapasbars van Malaga in onze Top 10!
Zin in meer? Volg onze fietsroute langs de mooie pleinen van Córdoba!