De Spaanse gastronomie is immers zo veel meer dan de wereldbekende tapas en paella. Al jaren betonen culinaire festivals in heel Spanje eer aan de meest traditionele gerechten, of ze preserenteren juist de nieuwste snufjes in de Spaanse keuken.
1. Gastrofestival van Madrid
Op het programma van het Gastrofestival staan onder meer vernieuwende menu's van internationaal erkende chefs, kookworkshops, culinaire routes en gastronomische tentoonstellingen in enkele van de belangrijkste musea in Madrid. Glutenvrije menu's zorgen er sinds dit jaar voor dat niemand op zijn honger blijft zitten. Madrid is echt een mekka voor foodies tijdens dit festival.
2. El Festival Transfronterizo del Gurumelo - Villanueva del Fresno, Extremadura
"Het Festival Transfronterizo del Gurumelo" (Het Gurumelo 'grensoverschrijdende Festival) wordt in de maand maart gehouden in Villanueva del Fresno, in Extremadura. Dit is een champignonnenfestvial ter ere van de "Amanita ponderosa" of "gurumelo", een champignon die in Zuid-Europa voorkomt.
Ook kun je tijdens dit festival deelnemen aan culinaire workshops en proeverijen, en genieten van concerten en tentoonstellingen.
Zoals bij velen welbekend is, is deze paddenstoel in het bijzonder, heel moeilijk te vinden. Elk jaar opnieuw komen honderden mensen uit Spanje en Portugal naar dit festival in de hoop deze bijna ongrijpbare paddenstoelen te vinden tijdens één van de rondleidingen van dit evenement. Voor diegenen die zich minder geroepen voelen om door de natuur te trekken, zijn er tal van andere activiteiten zoals culinaire workshops, tastings, concerten en tentoonstellingen.
3. Barcelona Beer Festival
Het is absoluut de moeite waard dit festival bij te wonen en enkele van de 350 verschillende soorten bieren te proeven. Hier vind je onder meer Belgische, Engelse en Russische bieren terug. Ook Brau Beviale, één van de bekendste bierfestivals ter wereld, zal hier een standplaats hebben.
4. Het Kersenbloesem Festival - Valle de Jerte, Extremadura
Extremadura is puur gastronomisch genot en in zijn groene valleien kunnen we aan het begin van de lente genieten van een prachtig natuurlijk panorama. Met de komst van het zachtere weer, zorgen de bloeiende bloemen van meer dan een miljoen kersenbomen voor een roze-witkleurig tapijt in de heuvels van de Jerte vallei, een adembenemend droomachtig landschap.
Het Kersenbloesem Festival bsestaat uit verschillende fases die doorlopen tot begin mei. De eerste weken ontwaakt de vallei ("Despertar del Valle"), begin april staat ze volledig in bloei ("Floración de los Cerezos") en begin mei valt een romantische regen van bloemblaadjes ("Lluvia de Pétalos"). Beleef deze feesten in de verschillende dorpjes van de vallei, met gastronomische en culturele evenementen zoals begeleide wandelingen, artesanale markten, demonstraties,...
5. Wonderlijke wijnfestival - Empordà, Costa Brava
Voor de geneugten van wijn moet je in april aan de Costa Brava zijn. Ben je een wijnliefhebber? Dan beantwoordt dit festival ongetwijfeld aan jouw verwachtingen!
Met meer dan 100 activiteiten inclusief wijnproeverijen, wijntherapie, uitstapjes in de natuur, opendeurdagen, gespecialiseerde activiteiten voor professionals in de sector,... is er tijdens dit festival in de regio van Empordà voor ieder wat wils!
6. De internationale Paellawedstrijd
- Baskenland
Aangevuld door adembenemende landschappen, ongelooflijke uitzichten op de baai van het stadje Getxo, de geur van de zee, de gezellige sfeer, ... biedt dit festival niet alleen maar verrukkelijke paella maar kan je je hier ook onderdompelen in een spirituele atmosfeer in prachtige, historische omgevingen.
Bezoek je Baskenland in mei, dan kun je in het pittoreske dorpje Antoñana op de Alavesa berg de beste huisgemaakte honing van de omgeving bemachtigen tijdens de Feria de Primavera de la Miel ('Lente Honingmarkt'). Uiteraard zijn er ook andere typische gastronomische producten van het Baskenland te ontdekken.
7. Pulpo Festival - O Carballiño, Galicië
Galicië geniet in heel Spanje faam om de beste vis en zeevruchten, dankzij de uitstekende kwaliteit van het water van de rivieren die hier stromen. 'Pulpo á feira' (octopus) is met zijn typische textuur en licht pikante smaak één van de favoriete gerechten van de inwoners. In O Carballiño (Ourense) maken ze er zelfs een heus feest van waar elk jaar meer en meer mensen op afkomen.
Dit grote eetfestival dat begin augustus gevierd wordt, begon als een samenkomst tussen vrienden maar is door de jaren heen steeds populairder en eleganter geworden en lokt ondertussen duizenden bezoekers afkomstig uit heel Spanje, op zoek naar een vakantie in Galicië en brandend van verlangen om deze lokale lekkernij te proeven.
8. Het Cocido Monatañes Festival - Ucieda, Cantabrië
Als je houdt van huisgemaakte gerechten, dan is de Fiesta del Cocido Montañes ('Feest van de Stoofpot') dat altijd gevierd wordt op de eerste zondag van september in hartje Natuurpark Parque Natural del Saja-Besaya in Cantabrië een absolute aanrader. Midden in de wondermooie natuur kan je hier komen smullen van het meest bekende streekgerecht "el cocido montañes", een stoofpotje op basis van varkensvlees, bonen, kool en lokale aardappelen.
Het is stevige kost, maar dat kun je er gerust weer afwerken in de wedstrijd traditionele sporten. Wat dacht je ervan om een boomstam in twee te hakken met een bijl? Daar draaien ze in het noorden hun hand niet voor om! Of je kunt meedoen met lokale dansen op het ritme van traditionele instrumenten.
9. Het Iberische Hamfestival - Aracena, Andalusië
Elk jaar in oktober organiseert men in de Sierra de Aracena in Huelva het Iberische Hamfestival vol culinaire activiteiten om onze zintuigen te prikkelen en onze eetlust te stillen. De "ruta de la tapa" of de "tapas route" van dit festival, leidt de bezoekers naar lokale bars en restaurants die allen deelnemen aan deze route en elk 2 tapas voor 2€ per stuk aanbieden. Na elk bezoek zal de bar of het restaurant jouw kleine kaart of "tapaporte" afstempelen en aan het einde van de route kan je stemmen op jouw favoriete tapas. Welke tapas wint? Het feest wordt afgesloten met de langverwachte wedstrijd 'Uw Gewicht In Ham' en dat is precies wat je hier kunt winnen! Uiteraard is er ook een "Concurso de Cortadores" of "Wedstrijd Ham Snijden" want dat is toch wel een echte ambacht.
In de herfst blijven we in Andalusië voor nóg een foodfestival, de Fiesta de la Castaña of het 'Kastanjefeest'. De exacte datum van dit festival is ieder jaar anders maar gewoonlijk wordt het in november gehouden. Breng je boodschappenmand maar mee want meer dan 300 kilo kastanjes en tot 200 kilo zoete aardappelen worden dan zomaar uitgedeeld op het centrale plein van het gastdorp! Tot 3.500 mensen komen hier elk jaar op af, vooral ook voor de traditionele karnemelk die typisch is voor het dorpje Alcaucin.
10. Kaaswedstrijden
De "Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor" of de "Idiazábal Pastoor Kaaswedstrijd" is een van de eerder kleine maar toch zeer populaire kaasfestijnen. Het wordt georganiseerd in oktober en enkele van Baskenland's beste kazen worden hier gepresenteerd! Daarnaast kunnen de bezoekers hier ook andere typische streekproducten proeven zoals cider, wijn en geroosterd lam.
11. De Cava Druivenoogst - Penedés
Zie jij het zitten om te genieten van een hoogstaande wijntoerisme-ervaring in een adembenemede omgeving? Mis dan "La Verema del Cava" of "De Cava Druivenoogst" waarbij de belangrijkste wijnhuizen van Penedés hun deuren openen voor het publiek niet! Hier kunnen de gasten de geheimen en de geschiedenis van de cava, het meest typische drankje van Catalonië, ontdekken.
Zoals je kan zien in onze gids voor gastronomische activiteiten in Spanje, is Spanje zoveel meer dan alleen maar tapas en paella. Deze gids is trouwens maar een greep uit het ruime aanbod aan gastronomische evenementen die ieder jaar plaatsvinden in Spanje. Duidelijk is dat er erg veel variatie bestaat tussen de verschillende foodfestivals dus voor ieder wat wils!