Er gaat bijna geen week voorbij of het is wel ergens feest in Spanje. Zelfs tijdens de rustige maanden tussen Kerst en Pasen vinden Spanjaarden nog genoeg redenen om een feestje te bouwen. Het grootste feest in die periode is zonder twijfel Carnaval!
Carnaval is in Spanje één groot straatfeest. Hele steden en dorpen worden het toneel van middeleeuwse ridders, clowns, piraten, superhelden, sprookjefiguren en nog veel meer! Iedereen is in vrolijke feeststemming.
De oorsprong van Carnaval
Carnaval wordt gevierd over de hele wereld, maar de Spaanse versie heeft zijn eigen, unieke karakter. Het is niet zo esthetisch extravagant of geörienteerd op dans als het Carnaval van Genua (Italië) en Brazilië, maar het is zeker een feest voor alle leeftijden en achtergronden. Een niet te missen evenement voor al wie vakantie in Spanje in februari viert!
Wie graag feest, kan zich tijdens Carnaval volledig laten gaan. Iedereen verkleedt zich, neemt een andere identiteit aan en vergeet de stress en zorgen van het dagelijkse leven in die andere, fantastische realiteit van Carnaval. De oorsprong van dit feest ligt in het oude Rome, en al gauw verspreidde het zich over Europa. De weken voor de strenge vastenperiode was dit een manier om extra te genieten voor de beperkingen van kracht gingen, en dat ging gepaard met gigantische feestmaaltijden met veel alcohol.
Veel autoriteiten, ook het dictatoriale Franco regime in Spanje, hebben in het verleden geprobeerd Carnaval te verbieden. Dit feest bestaat vandaag echter nog steeds en wordt ook steeds populairder. De festiviteiten beginnen vaak met de verschijning van een beroemdheid, waarna het straatfeest losbarst. Het duurt gewoonlijk een week, met een programma vol parades, wedstrijden, verkleedpartijen, circusartiesten en straattheater.
De belangrijkste dag van de feestweek is Carnavalsdinsdag, gevolgd door de finale ceremonie op Aswoensdag, wanneer de 'Entierro de la Sardina' of 'Begrafenis van de Sardine' (zie laatste foto) plaatsvindt. Deze ceremonie is een parodie op een begrafenis, waarbij een gigantische sardine-praalwagen in brand gestoken wordt om zo afscheid te nemen van de genoegens van het leven, voor de vastenperiode begint.
Carnavalsfeesten in Spanje
Carnaval wordt gevierd in verschillende regio's over heel Spanje, maar de grootste en bekendste feesten vinden plaats op de Canarische Eilanden, vooral op Tenerife; in de historische stad Cádiz in Andalusië; in de groene heuvels van Galicië; en in de elegante en bijzonder levendige badstad Sitges.
Carnaval van Tenerife
Het
grootste Carnaval op Tenerife vindt plaats in de hoofdstad Santa Cruz in februari en trekt mensen van over het hele eiland en zelfs van over de hele wereld. Het is een niet te missen evenement voor iedereen die dan op
zonvakantie in Tenerife is. Het grote centrale plein in Santa Cruz is tijdens Carnaval volledig versierd en overladen met stalletjes, muziek en een geweldige, feestelijke sfeer.
Carnaval op Tenerife betekent een week lang non-stop straatfeesten en activiteiten met orkestbandjes, dansgroepen, verkleedwedstrijden, parades van klassieke wagens,... De 'Coso' is het belangrijkste evenement van Carnaval en vindt plaats op dinsdag. Het is een reuze parade om het Carnaval mee af te sluiten, en trekt in die hele week dan ook de meeste toeschouwers.
Carnaval van Cádiz
De inwoners van de stad Cádiz haalden de inspiratie voor hun carnaval uit de stad Genua in Italië. Historisch gezien dreven beide steden veel handel met elkaar, en heel wat Italianen gingen dan ook al snel in de Andalusische stad wonen. Zij kregen heimwee naar 'hun' carnavalsfeest in Genua, en begonnen dat in Cádiz ook na te doen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste festivals in heel Spanje.
Carnaval in Cádiz is veel meer dan een carnavalskostuum aantrekken. Je verkleden, een andere identiteit aannemen en volledig opgaan in de gekte maakt allemaal deel uit van de ervaring. Zoals op Tenerife zijn er tijdens het Carnaval muziekgroepen, dansgroepen, circusacts, optochten, praalwagens en fantastische kostuums, allemaal tot groot genot van de toeschouwers en verspreid over
10 magische dagen.
Carnaval van Sitges
Sitges staat in de top gay-bestemmingen van Spanje. Carnaval is er dan ook een bijzonder flamboyante, onbevangen aangelegenheid. Het feest trekt meer dan 250.000 bezoekers. Allemaal willen ze zien en beleven hoe het kleurrijke Carnaval dit kleine, elegante badstadje zeven dolle dagen lang transformeert tot een bruisend feest-tafereel.
De parades van Carnaval in Sitges zijn echte shows, compleet met felgekleurde praalwagens en een Carnavalskoning- en koningin. Dit Carnaval biedt overdag trouwens junior parades speciaal voor kinderen, en is dus ook fijn voor de hele familie. Een evenement om niet over te slaan als je in februari naar het zonnige Sitges kunt!
Carnaval van Galicië
Carnaval in Galicië is dan weer heel anders dan de Carnavals van Tenerife, Cádiz en Sitges. In het Galicisch bestaat er zelfs een andere naam voor: 'Entroido' of 'Antroido'. Er zijn verschillende Carnavals met verschillende thema's in elk dorpje in Galicië, en die thema's zijn ook meer historisch en traditioneel. Ze zijn dus anders dan de typische, moderne Carnavalsthema's.
De grootste en meest interessante Carnavals in Galicië vinden plaats in de provincie Ourense. Kom je er kort na Kerst, dan zul je al voorbereidingen voor Carnaval zien. Wist je trouwens dat de Carnavals in Galicië ook enkele echte carnavalsrecords breken?
Zo is het Laza Carnaval het oudste carnaval ter wereld, en het Xinzo Carnaval het langstlopende carnavalsfeest in Europa! De hoofdpersonages van het carnaval hier zijn de 'PELIQUEIROS'. Hun prachtige klederdracht weegt wel bijna 20 kilo! Het bestaat dan ook uit: een grote hoofdtooi met pompons, een masker, kort jasje, wit overhemd en sjaal, das, riem, geregen shorts met kwastjes, rode kousen, jarretels, zwarte schoenen en tal van andere decoratieve elementen. De koe-bellen om hun taille dragen sterk bij tot het totale gewicht - ze wegen wel 1,5 kilo per stuk!
De begrafenis van de sardine en het einde van Carnaval
Waar je ook gaat feesten in februari in Spanje, Carnaval eindigt steeds op dezelfde manier, met de opvallende traditie van de 'Entierro de la Sardina' of 'Begrafenis van de Sardine'. Tijdens dit evenement wordt een enorme sardine gemaakt van doeken of papier-maché, vervolgens door de straten geloodst op een reusachtige praalwagen in een soort parade, en ten slotte in brand gestoken. Dat laatste gaat nog eens gepaard met een groot vreugdevuur en vuurwerk!
Carnaval is echt een unieke belevenis in Spanje, een dol feest vol opvallende maar vooral fascinerende tradities. Het is een sterk staaltje Spaanse feestcultuur die je dan kunt meemaken. Dus als je Spanje dan bezoekt, trek je stoute carnavalsschoenen aan en feest vooral mee! Het wordt ongetwijfeld een straatfeest om nooit meer te vergeten.
Aanbevolen artikelen: