Dit jaar staan er in Spanje enkele geweldig fascinerende festivals en feesten op het programma. De verbeelding van de Spanjaarden, onbekende lokale mysteries en het verlangen om altijd een feestje te bouwen resulteren in enkele gekke en ongewone feesten waar plezier centraal staat.
Van uitzinnige gevechten met tomaten, wijn en bloem tot dansende skeletten en menselijke torens. Hier zijn de 14 gekste evenementen in Spanje.
1. La Vijanera - Silió (Molledo), Cantabrië
We starten onze lijst met het eerste carnaval van het jaar in Europa. La Vijanera is een kleurrijk gemaskerd feest dat op de eerste zondag van het jaar plaatsvindt in het kleine stadje Silió in Cantabrië. Tijdens dit lokale feest verkleden de lokale inwoners zich als personages die bekendstaan als de zarramacos. Ze dossen zich extravagant uit met kleurrijke veren, grote koeienbellen en punthoeden.
Elke zarramaco vervult een specifieke rol. Allemaal samen lopen ze rond in Silió en jagen ze op boze geesten om ze te verdrijven. Na het lezen van de coplas - een humoristische vorm van kritiek op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar - volgt de symbolische jacht op de beer. Dit ritueel staat symbool voor de overwinning van het goede op het kwade en het wordt aangenomen dat het geluk brengt voor het komende jaar. La Vijanera is een festival met alles erop en eraan: plezier, bijgeloof en heel wat cultuur.
2. Las Fallas, Valencia
Las Fallas is nog maar eens het bewijs dat ze in Spanje heel goed weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Het festival wordt elk jaar halverwege maart gehouden in de stad Valencia. Tijdens het straatfeest vol humor, vuur en buskruit worden gigantische ninots of standbeelden, die gemaakt zijn van papier-maché, in brand gestoken. Verschillende comités zijn het hele jaar bezig met de bouw van deze standbeelden die soms wel twintig meter hoog zijn.
De satirische ninots worden overal in de stad tentoongesteld, zodat mensen ervan kunnen genieten voordat ze in brand gestoken worden en vernietigd worden. Beroemdheden, politici en zelfs presidenten vormen een inspiratiebron voor de standbeelden. Het publiek kan via een stemming echter een beeld redden. Dat beeld wordt dan in het Falleromuseum geplaatst en tentoongesteld.
3. Santa Marta de Ribarteme - As Neves, Pontevedra (Galicië)
Santa Marta de Ribarteme is een heel eigenaardig festival. Mensen die bijna-doodervaringen meegemaakt hebben, worden tijdens het festival door de straten gedragen in open doodskisten. Familieleden van de overlevenden dragen de kisten naar de kerk. Ze doen dit als teken van dankbaarheid voor de Maagd Maria die hun geliefden beschermd heeft tijdens deze enge beproevingen.
Santa Marta de Ribarteme is niet meteen het meest typische Spaanse feest, maar de afterparty zal de sfeer er zeker inbrengen met vuurwerk, livemuziek van verschillende orkesten en lekker eten.
4. La Tomatina - Buñol, Valencia
La Tomatina is het grootste tomatengevecht ter wereld en wordt georganiseerd op de laatste woensdag van augustus. Dit leuke en vooral verfrissende festival vindt plaats in het stadje Buñol, dichtbij Valencia. Het stadje telt zo'n 9.000 inwoners, maar dat getal wordt gemakkelijk verdubbeld tijdens het bekende festival. Deelnemers gooien er zo'n 140 ton overrijpe tomaten naar alles wat beweegt.
In 2012 wilden naar schatting 50.000 mensen deelnemen aan La Tomatina. De lokale autoriteiten zagen zichzelf vervolgens verplicht om €12 aan te rekenen. Aangezien er echter altijd heel wat opgetogen bezoekers naar het festival reizen, is het nu ook verplicht om ruim op voorhand een toegangsticket te kopen.
Tijdens La Tomatina is het zowat onmogelijk om accommodatie te vinden in Buñol. Het is dus altijd een goed idee om een vakantiehuis te boeken in Valencia en jezelf op die manier een klein fortuin te besparen.
5. Menselijke torens, Tarragona
Om de twee jaar wordt in Tarragona de grootste wedstrijd met menselijke torens ter wereld gehouden. De betoverende, tien meter hoge torens kennen een lange traditie in Catalonië en dateren uit de achttiende eeuw. De torens bestaan uit mensen die op elkaars schouders staan. De laatste schakel is een klein kind dat naar de top van de trillende toren klimt.
De menselijke torens, ook wel Castells genoemd, werden in het verleden uitgeroepen tot 'immaterieel cultureel erfgoed' door UNESCO. Als het niet lukt om de wedstrijd in Tarragona te bezoeken, dan kun je nog tal van gelijkaardige evenementen vinden in Catalonië. De torens steken de kop op tijdens lokale feestelijkheden, zoals La Mercé, Sant Jordi of La Diada, de dag van Catalonië in september. Kies voor een vakantiehuis in Catalonië in plaats van een hotel als je wilt genieten van meer ruimte en privacy en ook nog eens hoop geld wilt besparen.
6. Wijngevecht - Haro, La Rioja
Als La Tomatina je al smerig lijkt, stel je dan eens een gevecht met rode wijn voor! Rioja is een van de beroemdste wijnen in Spanje. De provincie La Rioja organiseert dan ook een chaotische wijnoorlog om het internationale succes van de regio als wijnproducent te vieren.
Volgens de legende besloot een dorpeling tijdens een bedevaart naar Los Ricos de Bibilio op 29 juni zijn metgezel af te koelen met de wijn die hij in zijn laars meegebracht had. Deze gebeurtenis lag aan de basis van een leuke traditie die nu een van de meest bezochte feesten is in Spanje. Tijdens het feest wordt niet minder dan 130.000 liter wijn over de feestvierders heen gegooid.
7. Cascamorras - Guadix en Baza, Granada
Cascamorras is een van de grappigste en tegelijkertijd een van de smerigste feestjes in Spanje. De Cascamorras is een nar gekleed in felle kleuren afkomstig uit het dorp Guadix. Elk jaar op 6 september bezoekt hij het naburige stadje Baza om de beeltenis van de Maagd van de Barmhartigheid te stelen. De lokale inwoners proberen de Cascamorras te beletten dat te doen door dikke zwarte verf op hem te gooien en hem doorheen het hele dorp te achtervolgen. Volgens de regels mag de Cascamorras het beeld van de Maagd met zich meenemen naar Guadix als hij het kan stelen zonder dat zijn kleren vuil worden.
De Cascamorras moet echter altijd met lege handen terugkeren naar Guadix. Op hun beurt zijn de inwoners van Guadix woest om de nederlaag en dus wordt de nar ook daar besmeurd en achtervolgd.
8. Fiesta de los Enharinados - Ibi, Alicante
Elke 28ste december proberen de Enfarinats hun wetten op te dringen aan de lokale inwoners op het centrale plein van Ibi (Alicante) in een originele slag van bloem, eieren en groenten.
De Enfarinats onderwerpen de inwoners van dit dorpje aan een reeks absurde wetten. Wie het aandurft om de wetten te overtreden krijgt een onofficiële boete en wordt bijgevolg het doelwit van een salvo bloembommen die het hele plein wit kleuren. Het geld dat opgehaald wordt tijdens het evenement is voor verschillende liefdadigheidsorganisaties.
Als het tijd is om te lunchen, wordt een tijdelijke wapenstilstand overeengekomen, zodat iedereen rustig kan genieten van het lekkere eten in de restaurants. Wanneer iedereen weer op krachten is gekomen, wordt het vuur vervolgens weer geopend met nog meer kilo's bloem, buskruit, gedans en goede muziek.
9. La Fiesta de la Filoxera - Penedés, Catalonië
Tijdens de nacht van 7 september dansen mensen verkleed als reuzen met grote hoofden in Sant Sadurní d’Anola. Ondertussen maken wespen de straten van het dorp onveilig. De volgende dag vallen de wespen aan en nog wat later volgt een parade met vuur, vonken en muziek om hun verdwijning te vieren.
La Fiesta de la Filoxera laat op een leuke manier zien wat deze plaag op het einde van de 20ste eeuw betekende voor de wijnbouw in de regio Penedés. De plaag was de voornaamste reden dat de regio meer witte druiven ging verbouwen en zich later meer ging toeleggen op cavawijnen. Als je meer wilt weten over de cavatraditie van Penedés, lees dan zeker ons artikel over de cavaroute in Penedés.
10. Tamborrada, San Sebastián
Elk jaar wordt op 20 januari in San Sebastián het startschot gegeven voor een van de meest luidruchtige en vermakelijke festivals van het land: La Tamborrada. Meer dan 15.000 lokale inwoners komen samen om 24 uur lang non-stop te trommelen.
Over de oorsprong van het feest bestaat geen duidelijkheid. Volgens de populairste versie van de feiten zag de traditie het levenslicht in het begin van de 19de eeuw. Het was toen dat de troepen van Napoleon San Sebastián binnenvielen en door de stad marcheerden. Het geluid dat de paraderende Fransen maakten werd door de lokale vrouwen nagebootst door luidruchtig op emmers te slaan. Vandaag de dag staat La Tamborrada symbool voor de eenheid van de inwoners van San Sebastián en de Baskische identiteit.
Verschillende culinaire clubs hebben een grote rol gespeeld in het promoten en het succes van La Tamborrada. Om die reden dragen heel wat van de drummers en lokale inwoners chefsuniformen of een traditionele Baskische outfit.
11. Baixada dels Raiers - Coll de Nargó, Lleida
Ooit al eens een rivier afgevaren op een houten vlot? In Catalonië was dat tot in de vorige eeuw nog een heel normaal vervoermiddel. Los raiers brachten zo het hout uit de Pyreneeën naar de zee. Elke derde zaterdag van augustus kun je ze nog live in actie zien!
Op deze speciale dag hullen de lokale inwoners zich in traditionele kleren om de raiers te herdenken die elke keer hun leven op het spel zetten als ze hun vlotten over de Segre-rivier loodsten. Als afsluiter volgt een volkse maaltijd waarbij je volop van de rijke smaken van de lokale keuken kunt genieten.
12. La Danza de la Muerte - Verges, Girona
In Verges, dichtbij Girona, beginnen ze de paasweek of Semana Santa op Witte Donderdag met hun eigen macabere ritueel. Het dorp organiseert dan een vreemde parade met dansende skeletten en drums. La Danza de la Muerte is een theatrale voorstelling met een eeuwenoude symboliek.
Tijdens deze griezelige show dansen vijf skeletten op de muziek van een trommel, terwijl de straten alleen verlicht worden door fakkels. De symbolische dans doet denken aan de korte tijd die voor ons weggelegd is op aarde. Als je van plan bent om Verges te bezoeken, dan raden we je om in een vakantiehuis aan de Costa Brava te verblijven, zodat je de wonderlijke omgeving kunt leren kennen.
13. Nochevieja in augustus - Berchules, Granada
In Spanje is het altijd feest! Zo kun je iets nooit te vaak vieren, vinden de inwoners van het dorpje Berchules (Granada). En dus vieren zij elke eerste zaterdag van augustus oudejaar gewoon opnieuw!
In 1994 konden de bewoners van Berchules de traditionele nieuwjaarsdruiven (een Spaanse traditie) niet eten als gevolg van een foutje in het klokkenspel. Daarom besloten ze om de komst van het nieuwe jaar dan maar in augustus te vieren.
Het festival sloeg zo sterk aan dat het het jaar erna herhaald werd en het tegenwoordig meer dan 10.000 mensen per jaar aantrekt. Je kunt in Granada verblijven als je Berchules wenst te bezoeken. Dit kleine dorpje ligt immers net aan de andere kant van de Sierra Nevada. Als je de nieuwjaarskriebels wat vroeger de kopt voelt opsteken dit jaar, ga dan naar het mooie dorpje Berchules!
14. Salto del Colacho - Castrillo de Murcia, Burgos
Salto del Colacho is een traditie die elk jaar in juni gevierd wordt in Castrillo de Murcia, een klein dorpje in de provincie Burgos. De oorsprong van het festival gaat terug tot het jaar 1621. Het festival combineert christelijke en heidense elementen en viert de overwinning van het goede op het kwade.
Het evenement draait om een opmerkelijke en spectaculaire show die niet echt geschikt is voor bezorgde ouders. Aan het einde van een processie zegent een pastoor de kinderen die vorig jaar in de plaatselijke omgeving geboren werden. De kleintjes worden op kussens en voor kleine altaren gelegd met bloemen als versiering.
Vervolgens verschijnt de colacho op het toneel. Een man in rood en geel die de duivel moet voorstellen, loopt door de straten van het dorp, terwijl hij de aanwezigen met een zweepje slaat. Op zijn beurt wordt hij bespot en beledigd. Als hij in de zone van de kussens komt en eenmaal de kinderen daar liggen, dan springt de colacho over de kinderen. Hij doet dat om alle boze geesten te verdrijven en om bescherming en een goede gezondheid voor de baby's te vragen. Aan het einde van de ceremonie worden de kinderen met bloemen besprenkeld voordat de ouders ze terug in hun armen nemen. Daarna barst het feest los met een hoop gedans en wijn.
Zoals je hebt kunnen lezen, kan het er gek aan toe gaan in Spanje. Nu dat je de grappigste en bizarste feesten in Spanje kent, moet je toegeven dat de Spanjaarden weten hoe ze een feestje moeten bouwen! Als je graag een van deze feesten in het echt mee wilt maken, dan zoek je beter snel een vakantiehuis in je geliefkoosde Spaanse regio.