Het eiland Tenerife trekt het hele jaar door tal van bezoekers dankzij het zonnige klimaat en de verrukkelijke stranden.
Het leuke aan Tenerife is bovendien dat het van alle eilanden het grootst en dichtst bevolkt is, en je er daarom naast een heerlijke zeebries ook flink wat lokale cultuur kunt opsnuiven. Vooral in de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife!
5 Troeven van Santa Cruz de Tenerife
1. Zowat een vierde van de Tinerfeños woont in Santa Cruz, en dus zijn er tal van lokale restaurantjes, bars en winkeltjes om van te genieten.
2. De exotische parken en de koloniale architectuur in het historische centrum zijn mooi om te zien.
3. Er zijn interessante musea en moderne kunstgalerijen voor de cultuurliefhebber.
4. Het centrum is compact en gezellig, met vrijwel alle bezienswaardigheden binnen een kilometer wandelafstand van het centrale plein Plaza de España. Geen overweldigend drukke stad dus, ook niet als je eigenlijk vooral rust en zon wil tijdens je vakantie.
Het openbaar vervoer biedt er naast bussen een stressvrije tram (Tip: een Bonobus 10-rittenkaart van 15 euro is handig voor een langer verblijf: het maakt de ritten tot de helft goedkoper en je hoeft alleen op te stappen en het kaartje te scannen). Het leukst is echter de stad te voet te verkennen!
5. Santa Cruz biedt een boeiend uitstapje voor wie even meer lokale bevolking om zich heen wil dan toeristen, want behalve de cruise-reizigers lijken weinig strandvakantiegangers echt tijd uit te trekken voor dit stadsbezoek. Onterecht? Wij zetten hieronder op een rij wat de stad zoal te bieden heeft!
7 Leuke activiteiten in Santa Cruz de Tenerife
Er zijn tal van leuke manieren om van het mooie van deze stad te genieten:
1. Kuieren door het historische centrum
Een heerlijke slenterzone, met een mix van architectonische stijlen: van vrolijke vissershuisjes rond de Iglesia de la Concepción in de wijk Noria tot statige herenhuizen tussen het Weyler plein en La Rambla. Tussendoor kun je uitrusten op een terrasje. Zo kun je een fruitdrankje proeven in de bar Doña Papaya aan Plaza Weyler.
2. Parken en pleinen bezoeken
Dankzij een vrijwel perfect klimaat leven de mensen in Santa Cruz vooral buiten, aan parken, pleinen en terrasjes. Een overzicht:
- De prachtige fontein op het plein Plaza de los Patos (hierboven in de foto) zal er vertrouwd uitzien voor iedereen die het Maria Luisa Park in Sevilla al kent.
- Het groene en artistieke Parque García Sanabria is puur genieten: een weelderig wonderland vol exotische vegetatie, amusante sculpturen, hese kikkers en krijsende papegaaien. Dit is zowaar een mini ‘Retiro’ zoals het beroemde park in Madrid heet: de groene long en ontspanningsruimte bij uitstek voor de bewoners.
- Op de centrale Plaza de España (1929) schittert een kunstmatig meer in turquoise kleuren. Het is niet alleen het grootste plein van de stad, maar ook van alle Canarische Eilanden!
- Het al even centrale Plaza Weyler biedt een schaduwrijke tuin en marmeren fontein.
- Lees in nr. 5 hieronder ook over het Parque Marítimo César Manrique, echt gemaakt om er te zonnebaden!
3. Lekker uit eten gaan
Van tapasbars tot traditionele pubs en stijlvolle restaurants, er is genoeg voer voor gastronomisch genot. Wie niet veel tijd heeft, vindt snel zijn gading in de Noria wijk, met de ene na de andere bruisende eetgelegenheid in calle la Noria.
Hoewel er zoals vrijwel overal in de stad vooral lokale bewoners komen, is het echter niet de goedkoopste straat om uit eten te gaan. Een driegangen-dagmenu kan er 13 euro kosten, naar eilandnormen toch duurder dan gewoonlijk. Je krijgt er in het algemeen echter wel waar voor je geld, en op een terrasje met een mooie Canarische setting!
Wij genoten bijvoorbeeld volop van Canarische lekkernijen als papas con mojo en een heerlijke ensalada tropical in el Tenedor de la Noria (calle la Noria 26).
Andere goede eetadresjes zijn o.a. restaurante Solana (calle Puerta Canseco, 37), restaurante El Líbano (exotisch Libanees, calle de Santiago Cuadrado, 36) en Victor Cruz (Calle Dr. Guigou, vlak aan het García Sanabria park), te vinden in de zijstraatjes van La Rambla. Of geniet van een traditionele maaltijd in La Hierbita (calle Clavel 19), een mooi 19de eeuws Canarisch huis met terras.
4. Genieten van terrasjes en het uitgaansleven
Santa Cruz biedt ook een lokaler nachtleven dan pakweg Playa de las Americas in het zuiden, een van de populaire uitgaansplekken op Tenerife. In de hoofstad vind je echter veel meer dan Amerikaanse cabaret: van gezellige bars en sfeervolle clubs tot een interessante live muziek scene. Concerten en muziekfestivals op het eiland staan trouwens ook in onze Top 10 Gratis Activiteiten op Tenerife!
Noria is een goed startpunt voor terrasjes met een drankje en je hoeft er niet te wachten tot na zonsondergang om in het volk en de sfeer te zitten. In de straatjes erachter kun je ook verborgen parels ontdekken als gin bar Banda Aparte (calle Clavel 9). Het nadeel hier is misschien dat dergelijke aanbevolen bars in Santa Cruz behoorlijk gespreid kunnen liggen, waardoor je tussen de mojitos door wel wat moet wandelen. Clubs vind je dan weer vooral langs de Avenida Anaga of net buiten het centrum, in een feesttent als Isla de Mar.
Het grootste culturele evenement én feest van het jaar is natuurlijk het beroemde carnaval, want Santa Cruz is dé plek met de meest indrukwekkende carnavalsparades en -evementen van Tenerife!
5. Kunst en cultuur opsnuiven, zowel binnen als buiten
Ook al ben je niet tuk op cultuur, het Auditorio de Tenerife Adán Martin is als gebouw een attractie op zich!
Het opvallende ontwerp is het werk van de eigenzinnige Spaanse architect Santiago Calatrava (2003). Zijn bekendste werk ken je misschien wel, de 'Ciudad de las Ciencias' of 'stad der wetenschappen' in de stad Valencia. Dit autitorium hier biedt een podium aan rock, klassieke muziek, jazz concerten, balletvoorstellingen.
Kunstliefhebbers zullen verder vooral genieten van een wandeling langs de Rambla, dat er met beeldwerk van een straattentoonstelling uit de jaren ’70 haast uitziet als een openlucht-kunstgallerij. Je kunt er werken van Joan Miró en Henry Moore bewonderen.
Daarnaast is er het Museum voor Schone Kunsten achter de Plaza del Príncipe, in een mooi gebouw uit de jaren 20.
Minder flamboyant is TEA (Tenerife’s Culturele Centrum), maar het biedt wel enkele van de meest culturele innovatieve activiteiten in de hoofdstad. Op het eerste zicht ziet het eruit als een bunker, maar het heeft zijn minimalistische charme.
6. Zwemmen en zonnebaden
In Santa Cruz de Tenerife kun je ook gewoon zonnebaden!Het kan aan het strand, aan de Playa de las Teresitas – vaak het mooiste strand van Tenerife genoemd - maar ligt wel op 8 kilometer van de stad met de auto of bus (bus 910 vanuit het station, halte Intercambiador de Santa Cruz). Leuk om te combineren met een stadsbezoek, dat wel!
In de stad zelf kun je echter ook in zwemkostuum zonnebaden, in het Parque Marítimo ontworpen door de Canarische held César Manrique. Naast wuivende palmbomen en ligzetels biedt het ook een heus zwembad met zicht op zee én het bijzondere auditorium! Het is toegankelijk voor 2,50 euro (de ligzetel kost ook 2,50 euro). Vergeet dus je zwemgerief niet!
7. Shoppen in Santa Cruz
Santa Cruz de Tenerife is geen winkelstad als Barcelona, Madrid of Malaga, maar een goed idee is bijvoorbeeld wel er een mooie voorraad op te doen van unieke lokale specialiteiten als wijn, kaas, honing,...
Wie toch vooral tuk is op mode en kledij-koopjes, moet gewoon naar calle Castillo, de klassieke winkelstraat met de belangrijkste Spaanse modewinkels. Er is ook een fatsoenlijke El Corte Inglés vlak naast het busstation.
Wij vonden echter vooral leuke boetiekjes met o.a. vintage kledij in het gezellige en sowieso spectaculaire UNESCO universiteitsstadje La Laguna, slechts 20 minuten rijden met de tram vanuit Santa Cruz (riching Trinidad, laatste halte Trinidad).
Het historische belang van van Santa Cruz de Tenerife
Ten slotte is het nog leuk om het historische belang van de stad te kennen. Dat ligt vooral in haar haven en de beroemde veldslagen uit het verleden.
4 Mijlpalen:
- In 1493 begon de verovering van Tenerife vanuit wat nu Santa Cruz heet.
- De haven werd er het kruispunt tussen Europa en de Nieuwe Wereld, waardoor zowat iedereen op weg van en naar ‘los America’s’ hier voorbijkwam.
- Admiraal Robert Blake vernietigde er de Spaanse zilvervloot in 1657, wat toen vrijwel het einde betekende van de militaire ambities van Spanje in Europa. De lokale bevolking lijkt opvallend genoeg graag te beweren dat Blake wel degelijk verslagen werd, aangezien hij geen echte inval deed...
- De beroemde admiraal Nelson werd in elk geval wel verslagen in Santa Cruz in 1797, en verloor toen zelfs zijn rechterarm. De schuldige, het kanon ‘El Tigre’, 'de tijger', is nog steeds te bewonderen in wat overblijft van het Castillo de San Cristobal onder de Plaza de España, toegankelijk via een ondergrondse tunnel - een kasteel dat destijds ook heel wat piratenaanvallen tegenhield.
Ook nieuwsgierig naar de andere Canarische Eilanden? Bekijk onze Top 10 Stranden op Gran Canaria!