In een populair TV kookprogramma in Spanje gaan de aspirant koks en wedstrijddeelnemers koken op locatie. En wat voor locaties! Het ene na het andere prachtige pand komt aan de kijker voorbij en er wordt zelfs midden op een Middeleeuws plein gekokkereld. De plek werd gekozen vanwege de sterke vertegenwoordiging van een specifiek gerecht uit die streek. Leuke aanleiding om even een kijkje in de keuken en op de pleinen en aan de stranden te nemen van een aantal smakelijke bestemmingen in Spanje!
Uitbundige kleuren in de Canarische keuken
Sancocho met witvis en Canarische specialiteit mojo picón
- Papas Arrugadas: 'gerimpelde' aardappelen met de pittige mojopicon saus op basis van rode pepertjes, olie, azijn, knoflook en veel verschillende kruiden.
- Sancocho - een stevige soep gemaakt van óf vlees óf vis, in grove stukken, met groeten, peulvruchten en aardappel.
- Frangollo - gemaakt van bladerdeeg, citroen, rozijnen, amandelen en kaneel
- Daarnaast produceren de Canarische eilanden lekker wijnen. Eiland Tenerife alleen al is trotse eigenaar van 5 D.O.-, Denominación de de Origen, streekkeurmerken.
Morcilla met rijst uit Burgos
Het Gotische Burgos is dol op rijst bloedworst
De prachtige, gotische hoofdstad van de provincie Castillië en Leon houdt graag haar tradities vast. En dat is te merken in alles: de klassieke stenenen huizen, het gestage maar nooit gehaaste levensritme, de grote hoeveelheid kastelen, torens en kloosters die in stand en ere worden gehouden en: de lokale keuken. Daar waar het Baskenland en Catalonië uitblinken in moluculaire en andere innovaties in de keuken, staan er in deze regio traditionele gerechten op de kaart die met name uitblinken tijdens de koude wintermaanden en koud kan het worden in Burgos! Op het traditionele en hoofdzakelijk stevige menu in Burgos staan:
- Morcilla de Burgos: bloedworst met rijst
- Queso de Burgos: een heel licht gezouten en jong kaasje
- Sopa burgesa: met rundervlees, ui, aardappelen en ei
- Cochinillo asado: in de oven gebakken speenvarken
Roses, voormalige thuishaven van de culinaire legende Adrià
Zicht op de overblijfselen van oude stad Roses
El Bulli werd bekroond met maar liefst 3 Michelin sterren en meerdere malen door het tijdschrift Restaurant Magazine uitverkoren tot beste restaurant ter wereld.
Sterchef Ferràn Adrià was in 2011 uitgekokkereld in het landhuis dat gelegen is in de Cala Montjui boven het plaatsje Roses in Catalonië en is inmiddels druk bezig met andere projecten. Desalniettemin heeft Adrià een aanstekelijke culinaire erfenis achtergelaten en haar vele hoogstaande restaurantsgetuigen van de goede smaak van de Catalanen, die een aantrekkelijk keuken creëert op basis van 'mar, montaña y valle', zee, bergen en valleien. Een aantal typische gerechten uit de streek:
Tapas à la El Bulli
- Uit de sectie zee vinden we sterk vertegenwoordigd de “langostino”, het gerecht "anchoa” gemaakt uit blauwvis en kabeljauw en het gerecht "garoinada" (erizos de mar) op basis van zeeëgels.
- Een aantal heerlijkse sauzen en bijgerechten: sofrito, picada, samfaina en allioli. De eerste is een saus op basis van gebakken knoflook, ui, tomaat en peterselie. De "Picada" bereid met uit knoflook, peterselie, geroosterde en noten en levert een zeer uitgsproken smaak op. De "Samfaina is een combinatie van tomtaen, paprika en aubergines licht gebakken. Tot slot de "Allioli" die bestaat uit olijfolie en knoflook, een scherpe saus van Romeinse origine.
- Andere typische gerechten zijn de escudella soep op basis van bouillon, rundvlees, ui, kikkererwten en aardappelen, suquet vis en aardappelen en als toetje natuurlijk een crema catalana, een custardpudding op basis van melk met gekarameliseerd suiker die traditiegetrouw op 19 maart de dag van Sint Jozef wordt gegeten (maar daarbuiten mag uit!). Ook vind je op het menu vaak pa amb tomata, oftwel pan met tomaat waar kleine worstjes bij worden geserveerd. Men gebruikt het uitgeknepen sap van de tomaat om het brood mee in te smeren, op smaak gebracht met met zout en olijfolie.
Prachtige langoestines op de lokale markt
Rijst uit Spanje, paella uit Valencia
De echte ster in de keuken van de regio Valencia is de Paella. Dit gerecht werd hier uitgevonden en wordt in alle soorten en maten bereid: met zeevruchten, met enkel vlees of een mix van beide, met zwarte rijst, gekookt in bouillon of juist heel eenvoudig geserveerd enkel met gekleurde rijst, ideaal voor de kinderen die misschien wat koudwatervrees hebben bij het zien van zo veel onbekende ingrediënten. Ook wordt de rijst vaak vervangen door fideuà, een soort macaroni.
De paella wordt altijd met rijst bereid en wat niet veel mensen weten is dat deze rijst in Spanje zelf wordt verbouwd. Voeger gebeurde dat nabij het huidige natuurpark l'Albufera aan de zuidkant van de stad Valencia. De Arabieren introduceerden de rijst op het Iberisch schiereiland in de 8e eeuw en werd in deze regio aan de oevers van het l'Albufera binnenmeer verbouwd. Het meer is ontstaan uit het zoete water van rivieren Turia en Jucar en diverse ondergronds bronnen genaamd ullals.
De lokale specialiteiten op een rij:
- Arroces - Rijstgerechten, in alle soorten, maten en kleuren. Let op: als je wilt eten zoals de Spanjaarden, dan bestel je je paella als lunch en nooit tijdens het diner
- Guisos - Stoofpotjes, in alle soorten en maten. Met name op het menu in de winter en standaardingrediënten aardappel en varkensvlees vind je er eigenlijk altijd wel in terug
- Cocas - Ronde, zoete of hartige taarten, bv geserveerd met pisto of een coca de Reyes, de traditionele Driekoningen, ringvormige taart
- Horchata - Dit melkachtige, zoete drankje wordt gemaakt uit de knolletjes van de aardamandel. De smaak lijkt op die van hazelnoten of amandelen. In Valencia vind je diverse ambachtelijke horchaterías, waar je het drankje kunt krijgen. Niet goedkoop maar wel erg lekker
- Agua de Valencia - stevige coctail op basis van vodka, gin, suiker, verse sinaasappelsap en cava.
Opfrisser horchata gemaakt uit aardamandel