Asturias
The principality of Asturias in situated on the north coast facing the Bay of Biscay (Mar Cantábrico). An autonomous region of Spain, it is one of the areas that is commonly known as, ‘Green Spain’, a title given to the Spanish northern maritime coast; a lush, green coastal strip, which runs north from the Cantabrian and Basque mountains, along the Bay of Biscay,
and includes the land zones of Asturias, Cantabria and half of the Basque country, from Galicia to the French border.
Asturias is an ancient and magical land, as majestic and thrilling, as it is ancient and romantic. A place to wake up to and feel exhilarated, to feel part of the bewitching landscapes and to experience the sensation that you are standing in prehistoric country.
Natural Asturias
Asturias is a naturally striking and contrasting
region, from the rugged coast and tempestuous sea, to its lush vegetation and inland wooded national parks, dramatic mountain ranges, biosphere reserves and remote caves where you can behold Palaeolithic cave art. If you wish to enjoy a holiday surrounded by natural beauty, then we thoroughly recommend Asturias.
The contrast of the Asturian countryside and natural coastal zone makes for a perfect vacation for those who love hiking and walking. The coastal area is both stunning and dramatic; long sandy beaches, hidden caves and a spectacular backdrop of rugged mountains. The marine zone of Asturias was the first in Spain to become a protected area.
Head inland and the scenery is no less spectacular; mountain villages, emerald forests, gorges, fertile plains, rushing rivers, and the serene and magnificent snow capped Picos de Europa (Peaks of Europe), which attract walking enthusiasts from all over the world. The ancient land is still dotted with the footprints from the dinosaurs from the Jurassic age, 150 million years ago. It’s also one of the only places in Western Europe where brown bears still roam and its home to wild wolves, chamois and golden eagles.
Geschiedenis
The region has its own language, Asturiano or Bable, however, Asturianos also speak Castellano (traditional Spanish).
Bestemmingen binnen Asturië
De drie hoofdgemeentes van Asturië zijn: Oviedo, Aviles and Gijon:
Oviedo is ed kapitaal van Asturië, een universiteitesstad, die studenten vanuit de gehele wereld aantrekt. Oviedo is eveneens gastheer van de jaarlijke Prins van Asturië Prijzen', waarbij buitengewone prestaties op het terrein van Wetenschap, Liefdadigheid en Maatschappij worden bloond en gevierd. De prijsuitrijkingen zijn één van de meest prestigieuze ceremonies ter wereld en worden zowel gevierd vóór en met mensen met Spaanse nationaliteit als met buitenlandse nationaliteit. Een kopie van een beeld van Joan Miró wordt uitgereikt aan de prijswinnaars. Bob Dylan was één van de uitverkorenen in in 2007.
Aviles is gelegen aan de kant van de Cantabrische kust. Hoewel de kleinste van de 3 hoofdsteden, trekt het de meeste touristen. Het is een charmante, oude zeevaardersstad en tegenwoordig een dynamische industrie-stad. Het historische centrum van de stad is inmiddels door de UNESCO verklaard als van 'onschatbare Historisch-Artistieke' waarde. U kunt er vele architectuuruitstapjes maken.
Gijon is gesitueerd in het centrum-deel van Asturië; het groeide uit van vissersdorp bijna 3000 jaar geleden en wordt nu beschouwd als de Martieme hoofdstad van de regio. U vindt er één van de grootste havens van Spanje. De stad combineert op perfecte wijze de historische erfenis, met de moderne, energieke sfeer van een welvarende stad. Het heeft een aangename dynamisce sfeer en u kunt er prima winkelen en uit eten.
Gastronomie van Asturias
Asturië heeft een ruig landschap en een ruig klimaat. De maaltijden zijn bedoeld om voldoende energie te geven gedurende de dag en het beste moment van de dag dan ook is de lunch.
De Asturische gastronomie is ontstaan vanuit stevige thuismaaltijden. Als u in Asturië bent móet u de bonenstoofmaaltijd Fabada Asturiana geproefd hebben, die bestaat uit fabes (witte bonen) met chorizo-worst, morcilla (bloedworst), lacón (varkensschouder), tocino of pancetta (varkensvet) en saffraan. het is een vrij zware maaltijd het beste geserveerd als lunch, zodat u er de rest van de dag op kunt teren of probeer een kleinere tapa of ración als vooraf. Het gerecht combineert goed met een sterke sider of een stevige rode wijn.
Nóg een gastromische favoriet is de Queso de Cabrales (Cabraleskaas), afkomstig uit de stad Cabrales in Asturias en gemaakt op traditioniële wijze. Het is een blauwe kaas, heerlijk pikant, zowel in geur als in smaak. De melk die gebruikt wordt voor de productie van Cabraleskaas, wordt gewonnen exclusief uit kuddes die worden gefokt in een klein berggebied genaamd 'Pieken van Europa'.
Hoe kom ik er?
U vliegt direct op Madrid (of Barcelona) en van daaruit vliegt u naar Asturias vliegveld óf Santander. U kunt ook via London of Parijs vliegen. Asturias airport ligt in de direct omgeving van Ávila en is makkelijk te bereizen tot en van de hoofdsteden Gijon and Oviedo.
Klimaat
het weer in Asturië is al even veranderlijk als haar landschappen. Het kan er uitermate nat zijn gedurende het gehele jaar en bovenal in de winter en in de berggebieden, waar het behoorlijk kan afkoelen. Dit maakt het desalniettemin des te interessanter: besneeuwde bergen en stormachtige kusten. Veel gebieden hebben en eigen microklimaat vanwege de Cantabrische bergen die op geringen afstand van de zee liggen.