Gipuzkoa
Gipuzkoa is de smalste provincie van Spanje en één van de meest diverse. Gelegen aan de Atlantische kust en ingeklemd tussen de Golf van Biskaje en de Spaanse Pyreneeën, ligt het ín het Baskenland en grenst aan Frankrijk.
De provincie is bezaaid met charmante steden, dorpen en gehuchten, zowel als belangrijke agriculturele centra, indsutriële knooppunten en visditributiecentra.
De hoofdstad van de provincie is San Sebastian, door velen beschouwd als één van de nooiste steden van Spanje. een groot gedeelte van de regio lijkt erg op een Zwitsers landschap, met dennenbomenbossen en chalet-achtige woningen.
Gipuzkoa is zó mooi en rijk aan cultuur dat het lastig is er niet verliefd op te worden. San Sebastián is niet alleen de smalste van de Spaanse provincies het is ook één van de beste bestemmingen voor een vakantie.
Kust & stranden
Behalve een bezoek aan de hoofdstad van de regio San Sebastian en haar prachtige strand Playa de la Concha, treft u ook 90 kilometer kustlijn die de moeite waard zijn om te ontdekken.
Fuenterrabia is een vissersdorp dat grenst aan Frankrijk. U kunt er nog steeds de historische muur zien die de oude binnenwijk omringt. Er heerst een ontspannen en charmante sfeer en het bijbehorende strand is prachtig.
Zarautz is een populaire stad, bekend vanwege de zeestromingen en golven: u mag zeker verwachten hier surfers aan het werk te zien. ook vindt u er het beroemde restaurant van opgewekte chef en TV persoonlijkheid Karlos Arguiñano.
In de buurt van de plaats kunt u ook prima golfen.
Pasaia is een havenstad die bestaat uit 4 hoofddistricten, waarvan de mooiste ongetwijfeld Pasai Donibane is, de traditionale Baskische visserswijk.
Er is slechts één en vrij smalle hoofdweg, met het dorpsplein aan het einde. U vindt er ook diverse goede restaurants en het huis waar onder andere schrijver Victor Hugo heeft gewoond.
Guetaria is een klein vissersdorp met een aantal prettige restaurants. Het is beroemd als geboorteplaats van Juan Sebastian El Cano, de eerste zeevaarder die de wereld om heeft getrokken én de man die de beroemde oceaanexpeditie overnam na de dood van kapitein Magellan in de Filipijnen. Deze expeditie was gericht op het ontsluiten van een nieuwe handelsroute richting Indië.
Binnenland
Tolosa heeft ná San Sebastian het grootste inwonersaantal van Gipuzkoa en is de voormalige hoofdstad van de provincie.
Het heeft faam vanwege haar lokale carnaval in februari en haar zwarte vleespudding. De stad organiseert eveneens een maandelijkse, traditioneel Baskische markt.
Oiartzun is een schilderachtig bergdorp en leent zich uitstekend voor een een wandelvakantie. Er zijn ook een aantal voortreffelijk restaurants te vinden, gespecialiseerd in (rund)vleegerechten.
Het plaatsje Ordizia is beroemd om haar vlees- en groentenmarkt.
Idiazabel is weer een ander bergdorp, dat faam heeft vanwege haar sterk-geurende schapenmelkkaas.
Arantzazu is het thuis van het Heiligdom Arantzazu, de heilige maagd en de schutspatroon van de provincie. De gewijde plaats vindt u bovenop de bergketen Aizkorri.
Gastronomie
Als u op zoek bent naar culinaire belevingen, dan wordt u in Gipuzkoa zeker niet teleurgesteld. De regio heeft (inter)nationale) faam vanwege haar unieke keuken en sterrenchefs, wiens gerechten ware kunstwerken zijn.
Uit eten is een gerespecteerde cultuur in Gipuzkoa en de diveresiteit aan gerechten en bereidingswijzes is dan ook groot.
Specialiteiten van de regio zijn onder andere de beroemde Pinxtos, a bijzonder tapassoort, afkomstig uit het Baskenland. Deze Pinxtos worden rondgeserveerd als individuele porties waar u uit kunt kiezen. Na afloop worden de prikkers geteld (ze zijn dus niet bedoeld als vork, u mag de tapa dus gewoon met uw vingers eten!). U kunt ervan uitgaan dat alle Pinxtos kakelvers uit de keuken komen en iedere tapa is een klein kunstwerkje. Op deze manier eten is heel sociaal en spoort aan tot een goed gesprek onder het genot van een lokaal gebrouwen cider. Of de heerlijke Txakoli wijn.
Als u de regio in de lente bezoekt dan moet u beslist lam (cordero) op het menu treffen.
Daarnaast zijn de beroemde Idiazabal kaas, anchovies en makreel tongstrelende lokale heerlijkheden.
Herfts us een fatastisch gastronomisch seizoen in Gipuzkoa, met wildgerechten op het menu, zowel als lokale paddestoelen en diverse vleespuddingen.
De gastronomie is zó uitbundig en de gerechten zo stevig, dat u er wellicht wat duizelig van wordt. Als u dus niet helemaal comfortabel bent bij al die stevige gerechten, dan raden wij aan het bij Pinxtos te houden, dat kan niet mis gaan!
Climate
The province enjoys a temperate climate. Because of the diversity of the landscape, the region has various microclimates. The beaches enjoy comfortable summers averaging 22 ºC, with days in August often reaching 30 ºC and above.